Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Stratfor: Între Republica Moldova și Uniunea Europeană rămîn obstacole serioase pentru o cooperare mai strînsă

15 aug. 2013,, 11:32   Politică
3560 3
Foto: nr2.ru
La aceste obstacole analistul referă „în primul rînd, scindările politice în interiorul Guvernului din Republica Moldova și viitorul pe termen lung al alianței pro-europene” care se află sub semnul întrebării. Este opinia analistului Stratfor pentru Eurasia Eugene Chausovsky.

„În al doilea rînd, existența factorului rus. Pe lîngă susținerea Partidului Comuniștilor aflat în opoziție, Rusia mai are o pîrghie și anume prezența militară în regiunea transnistreană, astfel fiind compromisă integritatea teritorială a Republicii Moldova. Transnistria este cel mai mare impediment pentru integrarea Republicii Moldova la UE. Moscova nu și-a arătat în niciun fel dorința de a progresa în soluționarea acestei probleme”, susţine Eugene Chausovsky.

În plus, potrivit analistului, Rusia și-a consolidat pozițiile în Europa Centrală și de Est, aprofundînd relațiile cu țările din regiune. Una dintre aceste țări este România, care a fost în mod tradițional este un puternic susținător al integrării Republicii Moldova cu Occidentul.

Potrivit lui Eugene Chausovsky, "în ciuda faptului că Republica Moldova deja se confruntă cu dificultăți în aprofundarea cooperării cu Occidentul din cauza problemelor sale interne, dinamica în schimbare a Europei din cauza crizei economice va face apropierea R. Moldova și UE și mai dificilă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?