Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Semafoarele vechi de 35-40 de ani din capitală dau bătăi de cap șoferilor și pietonilor (VIDEO)

14 aug. 2013,, 09:50   Societate
5670 3
Foto: noi.md
Mai mult de jumătate dintre semafoarele din Chișinău au termenul de exploatare depășit de două, trei ori. Șoferii și pietonii se plîng că situația este critică pe timp de zi, întrucît multe dintre reflectoare sînt slab vizibile, transmite NOI.md.

Dacă printre șoferii intervievați de NOI.md, doar o parte s-au arătat deranjați de calitatea lentilelor, pietonii s-au dovedit a fi cei mai afectați de problema în cauză. ”La multe dintre semafoare culorile verde și roșu se văd foarte rău. Trebuie să privesc pe partea opusă a străzii ca să văd culoarea aprinsă pentru mașini și să-mi dau seama care este aprinsă pentru pietoni. Mi-e frică să traversez pentru că am avut multe ocazii cînd traversam regulamentar, iar șoferii nu se opreau”, a precizat o chișinăuiancă.

Solicitat de NOI.md, directorul SRL-ului ”Semafor Service”, Foma Molcoceanu a specificat că doar 20% din totalul de semafoare din capitală sînt modernizate. ”Sînt semafoare vechi de 20 și mai mulți ani ale căror lentile s-au decolorat. Reflectoarele s-au înnegrit așa de tare că nu mai informează șoferii și pietonii în mod sigur despre culoarea semaforului. De multe ori sîntem nevoiți să încleiem folii de aluminiu procurate de la ”Bucuria” pentru a îmbunătăți calitatea reflectoarelor. Circa 40% dintre semafoare se exploatează cu un utilaj vechi care nu se mai produce de vrio 35 de ani. Asta este situația, nu sînt bani destui în buget”, a precizat Foma Molcoceanu.

Totodată, directorul SRL-ului ”Semafor Service” a menționat că semafoarele cu lămpi incandescente pe lîngă faptul că sînt vechi și nu lucrează ideal, mai consumă foarte multă energie electrică. Anual cheltuindu-se la un milion și jumătate de lei pentru curentul electric. În acest condiții, Molcoceanu optează pentru semafoarele cu LED.

Printre străzile cu reflectoare slab vizibile se numără Miorița, Albișoara, Mihail Kogîlniceanu, Alexei Șciusev, Muncești, Uzinilor și altele. În total, în Municipiul Chișinău funcționează la ziua de azi 183 de semafoare. Primul semafor în capitală a fost instalat la începutul anilor 60, secolul trecut.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?