Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Experți: Majoritatea moldovenilor se simt moldoveni, denumindu-și statul ca fiind moldovenesc

13 aug. 2013,, 12:15   Societate
4451 5
Foto: tribuna.md
Majoritatea moldovenilor se simt moldoveni și îşi denumesc statul ca fiind moldovenesc. Aceasta este opinia generală a unor experţi independenţi, care au comentat recenta declaraţie a preşedintelui României, Traian Băsescu, precum că "populaţia Republicii Moldova nu doreşte unirea cu România şi problema este în Constituţia Republicii Moldova, în care se spune doar despre moldoveni şi limba moldovenească".

Solicitat de agenţia "Infotag", preşedintele Partidului Forţa Poporului, politologul Nicolae Chirtoacă, a spus că nimeni în Europa "nu plasează problema cu identitatea naţională între cele prioritare".

"Prima: majoritatea moldovenilor se consideră moldoveni. A doua: există statul moldovenesc, Constituţia acestuia şi tentativele de interpretare sau substituire prin false valori a acestei stări de lucruri sînt echivalente cu imixtiunea în treburile interne ale statului", a declarat politologul.

În opinia sa, utilizarea de către Băsescu a unui astfel de ton de mentor, de protector în privinţa Moldovei şi a populaţiei acesteia nu va contribui la îmbunătăţirea imaginii sale de politician în republică.

Expertul independent Oazu Nantoi a amintit că diferiţi politicieni şi politicani explorează subiectul "unirii" din anul 1988".

"În acest sfert de secol mai multe alegeri parlamentare, declarate democratice şi transparente, au avut loc în R.Moldova. Ţin să atenţionez că niciun partid care a folosit lozinca "Unirii cu România" în scopuri electorale nu a trecut de baremul electoral minim. Este un fapt relevant. Da, există pînă la 15% dintre cetăţenii Republicii Moldova care îşi spun români din diverse motive sau care sînt nostalgici după trecutul comun al celor două ţări. Şi atît", a spus Nantoi.

Expertul a relevat însă un alt fapt.

"Pe fundalul speculaţiilor menţionate, miliarde de euro au fost furaţi din buzunarele contribuabililor moldoveni în aceşti ani. Subiectul "unirii" pe piaţa politică internă a devenit o unealtă cu care politicienii intimidează populaţia. Să ne amintim de PCRM care l-a "încălecat" cu succes în repetate rînduri. Indiferent dacă dorim sau nu dorim, dar prin analogie cu limba austriacă şi cea germană, care recunosc existenţa unei limbi a două popoare diferite, germana, moldovenii şi românii au aceeaşi limbă literară – româna. De la acest concept nu poate fi aruncată nicidecum "o punte etnică" spre faptul cine şi cum se identifică de ambele părţi ale Prutului", a spus Oazu Nantoi.

"M-am plictisit să tot repet acelaşi lucru în toţi aceşti ani: nimeni – niciun partid, niciun politician – nu are dreptul să impună identitatea colectivă populaţiei Republicii Moldova, oricare ar fi intenţiile nobile care acoperă aceasta", a opinat Nantoi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?