Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Moldova este critic dependentă de situaţia din agricultură şi fluxurile de remitenţe

13 aug. 2013,, 11:40   Economie
2771 0
Foto: curierulnational.ro
Republica Moldova este critic dependentă de situaţia din agricultură şi fluxurile de remitenţe. Despre aceasta se menționează în Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice pe anii 2013-2020, aprobată de Cabinetul de Miniștri. În document se subliniază că, fiind o mică economie deschisă, Moldova este vulnerabilă la evoluţii nefavorabile externe, şocurile din ţările partenerilor comerciali cheie sau a ţărilor gazdă importante pentru migranţii moldoveni, care pot a avea un efect semnificativ defavorabil asupra economiei.

Anume din aceste considerente, există necesitatea de a se baza în gestionarea macroeconomică pe o evaluare prudentă a mediului extern şi de a monitoriza periodic evoluţiile economice şi mediul economic în scopul identificării riscurilor emergente la durabilitatea macrofinanciară, care poate solicita reacţia politicului. În document se menţionează îmbunătăţirea permanentă a cadrului macroeconomic, care stă la baza Cadrului bugetar pe termen mediu, prin consolidarea consultării efective şi în timp util între instituţiile cheie implicate în stabilirea politicilor fiscale, monetare şi structurale, reforma în general şi să contribuie la proiectarea/previziunea macroeconomică (Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a Moldovei şi Ministerul Economiei).

Potrivit Strategiei, eforturile vor fi întreprinse pentru îmbunătăţirea comună a evaluării ipotezelor şi riscurilor care stau la baza prognozelor macroeconomice, pentru consolidarea metodologiei şi coerenţei interne a prognozei macroeconomice şi alinierea la calendarul de elaborare a prognozei, disponibilitatea datelor (prezentarea de către Biroul Naţional de Statistică a estimărilor preliminare ale conturilor naţionale).

În document se menționează că, în afară de îmbunătăţirea eficienţei şi coerenţei prognozelor macroeconomice în sine, consultările menţionate sînt susceptibile de a îmbunătăţi monitorizarea evoluţiilor economice recente şi identificarea timpurie a factorilor de risc interni şi externi care pot solicita o ajustare a politicilor economice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?