X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Motocrosul una din cele mai spectaculoase probe sportive (VIDEO)

11 aug. 2013,, 10:00   Sport
9226 0
Foto: noi.md
Planarea în aer cu motocicleta pentru acești sportivi este un lucru obișnuit, or, în motocros doar așa pot fi depășite rapid trambulinele. În afară de aceasta, traseul este plin de curbe periculoase și diverse obstacole, de aceea motocrosul este una din cele mai spectaculoase probe sportive.

Pe parcursul istoriei dezvoltării motocrosului în Moldova au fost pregătiți o mulțime de sportivi, care nu o dată au urcat pe podiumul celor mai prestigioase competiții internaționale. Unii dintre ei au ajuns să fie cunoscuți în întreaga lume. Însă, cu părere de rău, principalele realizări țin de trecut. Reprezentanții federației de profil cred că, în curînd, sportivii noștri vor reveni pe podiumul campionatelor europene și mondiale printre seniori. Principalele speranțe sînt legate de reprezentanții generației tinere, care, deocamdată, se plimbă pe motociclete pentru copii, dar deja au o colecție întreagă de premii la competițiile internaționale.

În prezent, în Moldova sînt circa 60 de sportivi care participă cu regularitate la campionatele naționale de motocros, însă puțini dintre ei își permit să meargă la competiții internaționale. Și asta din cauza situației financiare și nivelului căruia trebuie să-i corespunzi, or, pentru a învinge e nevoie de antrenamente regulate și participarea la competițiile de anvergură.

Un sportiv, pentru a deveni profesionist, trebuie să urce pe motocicletă încă din copilărie și să-și dedice toată viața acestei meserii. În Moldova sînt cîteva secții de motocros pentru copii, însă acestea nu pot asigura discipolii cu tehnica necesară. Dacă doriți să vă înscrieți copilul la secția de motocros, trebuie să știți că foarte curînd va trebui să-i cumpărați motocicletă. Mai mult, va fi nevoie de piese de schimb și echipament special. Odată cu avansarea în vîrstă și ridicarea nivelului de pregătire, cresc și cheltuielile. O motocicletă nouă simplă pentru un sportiv matur costă circa 6000 de euro. Însă pentru a înțelege dacă dumneavoastră sau copilului îi place motocrosul, nu trebuie neapărat să mergeți direct la magazin. Pentru început, trebuie doar să încercați. În Moldova nu există servicii de închiriere a motocicletelor, însă sînt sportivi receptivi, întotdeauna bucuroși să-i ajute pe cei începători.

Doritori de a-și încerca puterile în motocros sînt mulți, însă nu fiecare este gata să suporte atîtea cheltuieli. Un alt motiv din care părinții ezită să-și aducă copii la secțiile de motocros este frica pentru securitatea acestora.

Mîndria sportivilor moldoveni sînt numeroasele trasee din toată țara. Însă acestea necesită a fi menținute într-o stare corespunzătoare, dar federația de profil nu dispune de banii necesari. Statul oferă suport, însă aceste mijloace uneori nu ajung nici pentru desfășurarea competițiilor interne. În aceste condiții se poate conta doar pe sportivi și sponsori. Participarea la competițiile internaționale, de asemenea, este achitată din buzunarul sportivilor.

Datorită plăcerii pe care sportivii o primesc de pe urma curselor, datorită uimirii din ochii spectatorilor și rezultatelor generației tinere, în Moldova motocrosul va exista veșnic, în pofida tuturor greutăților. Mereu se vor găsi persoane gata să ofere ultimii bani pentru dezvoltarea acestui sport. Sportivii cred că vor sosi și acele timpuri, cînd în motocros vor apărea o mulțime de sponsori, cînd statul va avea suficienți bani și acest sport va deveni accesibil pentru fiecare copil din Moldova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?