Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Ministerul Agriculturii respinge declarația Rospotrebnadzor-ului privind lipsa unui sistem eficient de control al calității vinului

9 aug. 2013,, 10:43   Economie
2810 1
Foto: businesslive.ro
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) al Republicii Moldova respinge declarația Serviciului federal pentru supraveghere în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor şi bunăstării jmului al Federaţiei Ruse (”Rospotrebnadzor”), privind lipsa unui sistem eficient de control al calității vinului. Potrivit declarației MAIA, pe parcursul ultimilor ani, ministerul a întreprins un şir de măsuri în vederea perfecţionării mecanismului de control al calităţii produselor vinicole. Printre acestea se înscrie şi semnarea Memorandumului cu asociaţiile vitivinicole din Republica Moldova, conform căruia, producătorii şi-au asumat responsabilitatea de a produce vinuri de calitate şi de a le promova pe pieţele de desfacere, inclusiv, cu sprijinul MAIA.

Prin semnarea Memorandumului respectiv, a fost luată decizia în vederea reglementării fabricării vinurilor cu denumire de origine, indicaţie geografică, care presupune cel mai riguros control al produsului din partea statului pe întreg fluxul tehnologic, începînd de la plantaţiile viticole pînă la produsul finit, destinat consumului. În acest scop este în proces de instituire Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Circa 80% din întreprinderile vinicole moldoveneşti exportatoare au implementat sisteme de management al calităţii producţiei (ISO 9001 şi 22000), iar laboratoarele acestora au fost recent atestate şi acreditate de către Centrul Naţional de Acreditare.

Potrivit MAIA, în ultimii ani, sistemul de supraveghere şi control în Moldova s-a fortificat şi în consecinţă, a fost remarcată o cerere sporită a produselor vinicole moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse. Astfel, pe parcursul anului current, 29 de întreprinderi vinicole şi-au exportat producţia pe piaţa rusă, atingînd un nivel de vănzări de peste 23 mil. euro. În această perioadă nu a parvenit niciun semnal din partea ”Rospotrebnadzor” privind ofensivitatea produselor vinicole din Moldova.

Totodată, MAIA a precizat că, ținînd cont de interesul comun al promovării produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, respectiv, de importanţa majorării exporturilor în această ţară, inclusiv, a producţiei vitivinicole, problemele existente vor fi discutate cu oficialităţile ruse în cadrul preconizate ivizite oficiale a ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, la Moscova, în luna august curent.

Anterior, ”Rospotrebnadzor” și-a exprimat nemulțumirea față de sistemul național de control a calității producției vinicole în Republica Moldova. Într-o declarație a serviciului rus se menționa că ”lipsa în Moldova a unui sistem eficient de control al calității reprezintă un factor care împiedică normalizarea accesului producției alcoolice moldovenești pe piața rusă”.

Medicul sanitar șef al Rusiei, Ghenadi Onișcenko, a declarat că structurile de stat respective din Moldova, în primul rînd Ministerul Agriculturii condus de Vasile Bumacov, nu respectă angajamentele asumate, care au fost condițiile cheie pentru revenirea producției vinicole moldovenești pe piața rusă, iar în aceste condiții Rusia ar putea din nou limita livrările producției vinicole din Moldova. ”În timpul apropiat sîntem dispuși să anunțăm un șir de măsuri, care vor afecta realizările atinse cu atîta dificultate în ceea ce ține de reluarea livrărilor producției vinicole pe piața rusă”, a menționat Onișcenko. Totodată, șeful ”Rospotrenbadzor” și-a exprimat speranța că ”acest regres nu va fi la fel de catastrofal ca cel din anul 2006, cînd livrările producției alcoolice moldovenești în Rusia au fost sistate completamente.

”La moment, am început consultări directe cu mediul de afaceri din Moldova, pentru ca să evităm această perspectivă sumbră”, a punctat Onișcenko.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?