X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Rusia este pesimistă cu privire la perspectivele gazoductului "Ungheni-Iași"

6 aug. 2013,, 13:45   Economie
4794 1
Foto: omg.md
Beneficiile așteptate de Chișinău cu privire la furnizarea de gaze prin gazoductul "Ungheni-Iași" sînt mai degrabă teoretice, este de părere publicația moscovită «КоммерсантЪ».

Publicația notează că, chiar și în raportul Ministerului Economiei al Republicii Moldova se specifică că "pentru eficiența economică a proiectului va trebui construită o conductă suplimentară Ungheni-Chișinău". Însă, punerea în aplicare a unui astfel de proiect va dura cel puțin cinci ani și necesită o investiție de 50 de milioane de dolari.

"România în prezent cumpără gaz în străinătate, iar aproximativ 20% din volumul de gaze sînt livrate de "Gazprom". Moratoriul privind explorarea zăcămintelor de șist din țară a fost ridicat abia la începutul acestui an (licența a fost acordată companiei Chevron). Exploatările în Marea Neagră nu au început încă, cău¬tarea rezervelor de petrol şi gaze este realizată de ExxonMobil împreună cu OMV Petrom. Bucureștiul are în vederea explorarea efectivă a hidrocarburilor din 2018", - subliniază publicația.

"KommersantЪ", subliniază că teoretic conducta "Ungheni-Iași" ar putea lucra în sens invers re-exportînd din România în Republica Moldova același gaz rusesc, așa cum procedează Ucraina cu Polonia și Ungaria. Cu toate acestea, - spune publicația - dacă gazul primit de Ucraina este mai ieftin cu 60 de dolari per mia de metri cubi, apoi în cazul României, el este mai scump decît cel cumpărat de Republica Moldova în Rusia (Republica Moldova cumpără la 380 dolari, iar România cumpără gazul rusesc la 400 $).

"Probabil, Moldova așteaptă să primească gaz din gazoductul Ungheni- Iași, la prețuri mai mici, la care România și alte țări, care tranzitează gazul, vor putea să-i vîndă surplusul de materii prime importate, consideră Vitalii Kriukov de la "IFD Kapital". Cu alte gaze, conducta nu poate fi umplută, subliniază expertul, explorarea hidrocarburilor în Marea Neagră de către ExxonMobil va începe în 2020, "- scrie publicația rusă "Kommersant".

Uniunea Europeană sprijină construirea conductei de gaz "Ungheni-Iași" oferă, care susține punerea în aplicare a proiectului printr-un "Program Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova". Costul total al proiectului este de aproximativ 20 de milioane de euro. În conformitate cu memorandumul, Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova și României pentru construcția conductei 9 milioane de euro și 11 milioane, respectiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?