Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Asociația ”Înțelegem Autismul”: Copiii cu autism sînt ignorați de stat și societate (VIDEO)

6 aug. 2013,, 12:00   Societate
9789 3
Foto: sheknows.com
Asociația ”Înțelegem Autismul” cheamă autoritățile și societatea să acorde mai multă atenție copiilor care suferă de autism.

Activiștii spun că autoritățile nu acordă suficient suport financiar copiilor cu autism, iar serviciile unor specialiști particulari costă foarte mult. Maria Kionig, președintele asociației și mama unui copil care suferă de autism, afirmă: ”Ne confruntăm cu o problemă majoră: societatea nu este gata să accepte acești copii. Multe familii vor să plece de aici, să emigreze, doar pentru că oamenii din jur nu au suficientă răbdare cu ei. Mai mult, autismul este diagnosticat într-un stadiu foarte tardiv la noi și, respectiv, copilul este ajutat deja prea tîrziu”.

În cadrul unei conferințe de presă, asociația a arătat un clip video despre un copil cu autism, oferind mai multe informații despre această boală.

”Lucrăm după o terapie numită ABA. E destul de scump pentru familii să plătească cîte 20 de ore săptămînal. Acestea costă între 100 și 200 de lei în Chișinău. Ne gîndim cum să ajutăm și copiii cu autism din familii social-vulnerabile. Avem probleme cu stigmatizarea socială”, a constatat Veronica Fală, terapeut comportamental la asociație.

Asociația „Înțelegem Autismul” desfășoară, în această perioadă, un training atît pentru copii care suferă de autism, cît și pentru familiile lor. Organizația a lansat și un site www.autism.md pentru toți cei care au nevoie de consiliere și ajutor.

Autismul este o boală care împiedică dezvoltarea copilului, afectînd abilitățile sociale și de comunicare sau chiar capacitatea de a vorbi și a se mișca. Potrivit unor statistici, în Moldova sînt peste 130 de copii care suferă de autism. În lume, din 100 de copii sănătoși unul suferă de autism.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?