Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Vlad Filat a punctat eșecurile care au dus la distrugerea AIE

5 aug. 2013,, 11:43   Politică
6365 16
Foto: trud7.md
Ex prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat, a publicat pe un studiu de analiză politică intitulat „Alianța pentru Integrare Europeană: între eșec și performanță”. În material Vlad Filat menţionează că „deja la această etapă se poate afirma că experienţa controversată a AIE a reprezentat, cu toate „păcatele” ei, un pas de maturizare a politicului moldovenesc”, transmite politicon.md.

Potrivit lui, principala şi incontestabila realizare a AIE este că, prin însăşi constituirea sa, a trimis un mesaj foarte clar al intenţiilor proeuropene ale Republicii Moldova. O altă realizare este că “AIE a pus capăt guvernării autoritare a comuniștilor și a relansat Republica Moldova pe calea edificării unei democrații autentice”.

La capitolul eșecuri, Vlad Filat menționează că, de la bun început, AIE a avut probleme serioase de funcţionalitate a sistemului. Potrivit lui, un eșec ține de nivelul scăzut de comunicare în interiorul AIE. “Incapacitatea de a depăşi rapid şi operativ divergenţele interpartinice a generat numeroase disfuncţionalităţi şi blocaje în actul guvernării AIE”, a menționat Filat.

De asemenea, potrivit premierului, un alt eșec ține de interesele partinice. ”Anumite formațiuni și lideri au încercat de nenumărate ori să folosească AIE în favoarea lor. Cu alte cuvinte, AIE deseori a fost pusă în serviciul altor interese în detrimentul interesului major al societății”, a specificat Filat.

În lista nereușitelor fostul premier a trecut și lipsa interesului comun în probleme de maximă importanță. ”De multe ori, AIE nu a avut capacitatea să se manifeste ca un tot întreg și nici să ofere soluții pentru problemele țării, deoarece, chiar dacă oficial se declara unitatea intereselor, în realitate acestea erau total diferite”. Drept exemplu în acest sens ex-premierul a adus referendumul din 2010, care, din cauza partidelor din AIE, a dus la crearea crizei constituționale.

Drept insuccese Filat a numit și confruntarea procesului economic cu cel politic, interpunerea intereselor economice celor politice, lipsa înțelegerii că Moldova are nevoie de o autentică reformă în justiție și în procuratură.

“Cumulate, circumstanţele expuse au luat ostatic AIE, care, la un moment dat, a devenit incapabilă să-şi realizeze şi implementeze programul său enunţat. Situaţia critică din AIE a pus Alianța în faţa dilemei – îşi duce la capăt mandatul, realizînd inclusiv interesele partinice ale unora, sau cedează locul unui nou mecanism politic, capabil să depăşească viciile AIE”, a subliniat Filat.

La data de 13 februarie curent, PLDM a anunțat că se retrage din AIE. Ulterior a urmat demiterea Guvernului, dar și cea a președintelui Parlamentului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?