X 
Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Retragerea Găgăuziei din componenţa Republicii Moldova propusă de APG

3 aug. 2013,, 15:15   Societate
6474 6
Foto: gagauzinfo.md
Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) va discuta la întruniri ale locuitorilor autonomiei despre apelul grupului de iniţiativă pentru retragerea Găgăuziei din componenţa Republicii Moldova. Ivan Burgundji, şeful comisiei APG pentru probleme juridice, drepturile omului, legalitate, ordine de drept, politica informaţională şi mass-media, a semnat o hotărîre în acest sens.

Agenţia "INFOTAG" comunică cu referire la document că argumentul invocat de comisie pentru nevoia consultărilor este adresarea alegătorilor din Găgăuzia.

În aceasta, cetăţenii constată că "cei 18 ani în care Găgăuzia se află în componenţa Moldovei au arătat că autorităţile de la Chişinău în practică nu doresc absolut să fie garantul executării normelor Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, nu tind să îi îndeplinească normele".

"În aceşti ani Găgăuzia a pierdut posibilitatea de a-şi delega reprezentanţii în parlamentul ţării, legislaţia republicii Moldova nu a fost ajustată nici pînă acum la normele legii cu privire la Găgăuzia, precum cere hotărîrea parlamentului ţării de punere în aplicare a acesteia. Dimpotrivă, Parlamentul Republicii Moldova continuă să adopte legi care contravin în mod direct normelor legii menţionate şi intereselor Găgăuziei", se afirmă în mesaj.

Alegătorii se mai arată nemulţumiţi şi de faptul că "conducerea ţării a proclamat obiectivul strategic de integrare în Uniunea Europeană fără a ţine cont de opinia Găgăuziei". Ei sînt îngrijoraţi de aceste circumstanţe şi consideră oportun ca Găgăuzia să analizeze "posibilitatea de revizuire a acordului său pentru autodeterminare în componenţa Moldovei din anul 1994".

În cazul în care autorităţile de a Chişinău nu îşi vor reconsidera politica în raport cu Găgăuzia, grupul de iniţiativă va cere desfăşurarea pînă în decembrie 2015 a referendumului pentru retragerea Găgăuziei din componenţa Republicii Moldova şi revenirea în cadrul Republicii Găgăuze independente, proclamate pe 19 august 1990.

Se presupune că la plebiscit vor fi puse şi alte întrebări: privind atitudinea poporului Găgăuziei faţă de aderarea la Uniunea Vamală în cadrul Comunităţii Economie Eurasiatice, privind atitudinea poporului Găgăuziei faţă de integrarea europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?