X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Viraje amețitoare, viteză enormă și adrenalină –părți indispensabile ale kartingului (VIDEO)

4 aug. 2013,, 09:00   Sport
5164 0
Foto: noi.md
Viraje amețitoare, accelerații cosmice, viteză enormă și adrenalină – toate acestea sînt părți indispensabile ale kartingului. Mulți nu iau în serios acest sport, dar pe nedrept! Și vă vom demonstra acest lucru.

Datorită vitezei, manierei de parcurgere a traseului, efortului și asemănării bolizilor, kartingul este supranumit mini F1. În timpul cursei pilotul trebuie să calculeze unghiul de intrare în curbă, raza, și deoarece sportivul se află foarte aproape de sol, senzația de viteză sporește de cîteva ori. De menționat, că piloții de kart pot cu ușurință să conducă orice automobil de curse, simțindu-se foarte confortabil și arătînd rezultate bune. Însă nu fiecare pilot va putea conduce un kart și asta din cauza eforturilor la care sînt supuși acești sportivi.

În Moldova kartingul există încă din perioada URSS. În prezent, în republică sînt piloți destul de puternici, care cu regularitate participă la campionatele și turneele organizate în țările vecine, plasîndu-se pe locuri premiante. Însă la asemenea competiții serioase precum campionatele europene sau mondiale, sportivii noștri, deocamdată, nu participă, deoarece acest lucru este foarte costisitor.

În Europa kartingul deja demult a devenit o cale sigură spre marele curse automobilistice, la noi însă totul este invers – pasiunea față de F1 este una dintre căile spre practicarea kartingului. Actualmente, în Moldova sînt circa 30 de sportivi care practică kartingul la nivel profesionist. În mare parte este vorba despre bărbați maturi, care deja și-au încercat forțele la volanul automobilelor, însă doresc mai multă adrenalină și viteză.

La Chișinău există și o școală de karting, unde copiii sînt instruiți nu doar să conducă rapid, dar și să se descurce cu aspectele tehnice ale kartului. La moment, este unica secție specializată din Moldova, însă, dacă copilul dumneavoastră visează să devină un sportiv profesionist, atunci aceasta e soluția cea mai potrivită. Mulți consideră automobilismul un sport extrem de periculos, însă specialiștii afirmă că la volanul unui kart unui copil nu i se poate întîmpla nimic serios. Copiii sînt admiși pe traseu de la vîrsta de 4 ani și, în pofida vîrstei fragede și vitezei înaltă, ei conduc bolidul cu ușurință. Visul fiecărui copil care practică kartingul este participarea la F1. Unii deja se văd la volanul unui bolid care costă cîteva milioane de dolari. Antrenorii consideră că acest vis este destul de realizabil, însă pentru aceasta sînt multe de făcut.

Kartingul nu este foarte costisitor, cu toate că orice probă sportivă de automobilism necesită investiții financiare. Prețul unui kart variază între 600 și 6000 de euro, în funcție de puterea mașinii și clasa kartului, și cheltuielile nu se termină aici. Însă cheltuielile din buzunarul propriu nu reprezintă cea mai mare problemă pentru cei care practică acest sport. Deja de mulți ani ei visează la un traseu propriu lîngă Chișinău, ceea ce ar stimula puternic nu doar kartingul, ci și multe alte probe de automobilism, ar contribui la deschiderea unor secții pentru copii, la atragerea spectatorilor și sponsorilor.

Sportivii speră că, mai devreme sau mai tîrziu, ori statul, ori investitorii vor construi la Chișinău un traseu de curse adevărat, ceea ce va impulsiona nu doar probele existente de automobilism, dar și apariția unor probe noi, și mai spectaculoase. Însă kartingul rămîne a fi baza oricărei probe de automobilism.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?