X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

În Moldova va fi verificată calitatea bomboanelor ucrainene Roshen

31 iul. 2013,, 11:07   Societate
4066 0
Foto: roshen.com
Calitatea bomboanelor ucrainene Roshen, care se vînd şi pe teritoriul Republicii Moldova, va fi verificată. Despre aceasta a comunicat serviciul de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentară (ANSA).

Surse din cadrul Agenţiei au comunicat pentru "Infotag" că verificările vor fi efectuate în legătură cu situaţia tensionată creată între Rusia şi Ucraina pe marginea acestui subiect. Precizăm că Rusia a scos din vînzare aceste bomboane sub pretextul că ele conţin benzopyrene.

În acelaşi timp, ANSA a specificat că " Republica Moldova şi Uniunea Europeană nu efectuează controale oficiale privind bomboanele şi ciocolatele".

Experţii din cadrul ANSA au specificat că "substanţa benzopyrene, din cauza căreia a fost interzisă comercializarea bomboanelor în Rusia, se conţine în atmosferă şi în unele produse alimentare, în special în afumături".

"Prezenţa acesteia în produsele alimentare, în cantităţi relativ mai mari, este catalogată ca un factor de risc cancerigen. Conform legislaţiei naţionale, substanţa benzopyrene este ţinută însă sub control oficial, la producerea şi comercializarea în spaţiul public a produselor de peşte afumat, carne afumată. Pînă în prezent nu s-au depistat cantităţi peste limita admisibilă, deci produsele alimentare nominalizate nu prezintă riscuri în acest sens", precizează ANSA.

Despre rezultatele probelor de laborator ANSA va oferi ulterior informaţii suplimentare.

Încercarea Agenţiei "Infotag" de a lua legătura cu reprezentanţa Roshen în Moldova a eşuat.

Anterior, medicul sanitar şef al Federaţiei Ruse, Ghenadi Onişcenco, a anunţat că "Rospotrebnadzor a interzis importul bomboanelor Roshen începînd cu data de 29 iulie". Pînă în acel moment, instituţia a verificat bomboanele companiei ucrainene şi a depistat că acestea nu corespund normativelor. Roshen produce anual 450 mii de tone de produse de cofetărie, printre care ciocolată, bomboane, biscuiţi, napolitane şi torturi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?