Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert-grup nu vede semne de creştere sau recuperare rapidă a economiei – Adrian Lupuşor

30 iul. 2013,, 12:25   Economie
2642 0
Foto: wall-street.ro
"Centrul Analitic Independent Expert-Grup nu vede semne de creştere sau recuperare rapidă a economiei în următorii ani", consideră directorul Centrului, Adrian Lupuşor.

Potrivit Agenţiei "Infotag", în cadrul unui interviu acordat revistei Profit, expertul susţine că, deşi criza politică de la începutul acestui an a influenţat situaţia economică, în primul trimestru al anului curent am avut o situaţie paradoxală.

"Economia a înregistrat o creştere surprinzătoare de 3,5% şi o dublare a investiţiilor străine directe. În opinia noastră, această evoluţie pozitivă a avut loc mai curînd în pofida, decît graţie actului de guvernare. Economia s-a revigorat pe fundalul îmbunătăţirii stării economice din regiune, dar şi a creşterii remitenţelor. Însă chiar şi aşa, datele Expert-Grup nu relevă semne despre o creştere sau recuperare rapidă a economiei. În 2013 vom avea o creştere în mare parte bazată pe recuperare în sectorul agricol, care este una temporară. Per ansamblu, economia va creşte destul de lent", susţine Adrian Lupuşor.

În opinia lui, creşterea lentă a economiei va fi determinată de mai multe constrîngeri.

"Principalele constrîngeri vor ţine, în primul rînd, de înrăutăţirea situaţiei demografice, în paralel cu un sistem de asigurări sociale ineficient şi total neadaptat acestor constrîngeri. Acest lucru nu doar că va afecta mult consumul şi investiţiile, dar va crea presiuni şi asupra bugetului de stat. O altă constrîngere este calitatea capitalului uman, care din nou va afecta investiţiile. A treia constrîngere constă în faptul că activitatea investiţională va rămîne destul de amorfă. Cauza majoră este perpetuarea problemelor sistemice din economie legate de mediul de afaceri şi calitatea actului de guvernare", consideră expertul.

Potrivit lui, "economia este formată din trei componente esenţiale – investiţiile, capitalul uman şi eficienţa cu care aceşti factori sînt combinaţi".

"Cu regret, în Moldova avem restanţe la toate aceste componente, fapt ce determină şi performanţa scăzută a economiei moldoveneşti", a spus sursa citată.

În opinia expertului, Republica Moldova va avea schimbări pozitive în domeniul dezvoltării economice, atunci cînd vor avea loc schimbări de substanţă la nivelul elitelor politice.

"Există o problemă foarte mare la acest capitol şi este cert că avem nevoie de schimbări majore în acest sens. Însă, prin definiţie, elitele politice nu se schimbă repede. Acest proces este foarte lent. Nu ne rămîne decît să sperăm că schimbările se vor produce treptat", a spus Lupuşor.

Expertul mai afirmă că politicienii au două obiective majore.

"Primul este să fie realeşi, iar al doilea – să-şi maximalizeze bunăstarea. În aceste condiţii, evident, nu trebuie să ne aşteptăm la multe acţiuni de altruism sau binefacere din partea lor. Politicienii au anumite scopuri obiective care, pînă la urmă, sînt determinate de propriile interese sau interesele grupurilor pe care le reprezintă", spune expertul Adrian Lupuşor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?