Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Președinția: Impasibilă la problemele oamenilor, Guvernarea se „avîntă” după SOLUȚII

16 noi. 2017,, 14:32   Politică
3161 2

Declarația îi aparține consilierului prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, care și-a exprimat nemulțumirea că toate reformele demarate de actuala guvernare în domeniul educației nu sînt nimic altceva decît „plagierea inițiativelor președintelui Republicii Moldova”.

Mai mult, consilierul este de părere că unele decizii „sînt prost gîndite, iar legile se modifică fără a se face un studiu de fezabilitate, se introduc prevederi noi, chiar dacă acestea sînt absolut străine”.

„Toate trec cu lozinca europeană, ascunzînd de fapt un conținut meschin, axat pe interese proprii. La fel, de propriile interese s-a ghidat guvernarea și atunci cînd a decis să plagieze inițiativele președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Dar și aici s-a dat de gol, recunoscînd că tot acest timp a comis numai greșeli”, menționează Corneliu Popovici.

Mai exact, consilierul s-a referit la faptul că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a conștientizat faptul efectuării unei reforme curriculare după ce necesitatea stringentă a unei astfel de reforme a fost formulată cu mult timp înainte de către instituția prezidențială și reconfirmată la începutul anului de studiu 2017-2018, în contextul identificării priorităților Președinției în domeniul educației pentru noul an de învățămînt.

Această preluare a inițiativelor Președinției nu este unicul caz, susține Popovici.


„Anterior guvernarea și-a asumat inițiativa expusă de șeful statului privind necesitatea stopării în regim de urgență a așa-numitului proces de optimizare a instituțiilor de învățămînt (de fapt, închiderea și comasarea acestora), prioritizînd-o în șirul acțiunilor concrete întreprinse pe dimensiunea educației.

„Printre inițiativele «împrumutate» se regăsește modificarea sistemului de susținere a examenelor de bacalaureat prin introducerea bacalaureatului diferențiat, iar mai recent, excluderea taxelor pentru cursurile de perfecționare, achitate personal de către cadrele didactice. Astfel, doar ca urmare a intervenției Președinției și sensibilizării opiniei publice, Guvernul a reușit să identifice suma necesară (17 mil. lei) pentru a asigura, începînd cu anul 2018, cursurile de perfecționare gratuite pentru profesori”, a remarcat consilierul.

Corneliu Popovici își exprimă speranța că în viitorul apropiat guvernarea își va asuma și alte inițiative ale președintelui țării, necesare sistemului educațional din Republica Moldova, și anume:

1. Excluderea schemelor defectuoase cu o componentă coruptivă evidentă în elaborarea/editarea manualelor școlare;

2. Introducerea disciplinei „Istoria Moldovei”;

3. Majorarea salariilor pentru cadrele didactice, aceasta fiind una dintre premisele esențiale în asigurarea unei educații de calitate.

„Recunoașterea de către Guvern a greșelilor și problemelor existente în sistemul educațional moldovenesc, trecute cu vederea pe parcursul ultimilor nouă ani, este un lucru care merită toată aprecierea. Ne bucură faptul că Guvernul recunoaște eficiența soluțiilor formulate de Președinție, a căror calitate se datorează deschiderii și dialogului constructiv pe care șeful statului îl are cu cetățenii”, a spus Popovici.

El mizează pe receptivitatea guvernanților și la alte inițiative și propuneri ale președintelui, menite să depășească deficiențele din societate, deficiențe acumulate pe parcursul ultimilor ani și nesesizate de cei care au deținut pîrghiile puterii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?