Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Moldova riscă să rateze milioane de euro din grantul UE pentru susținerea bugetului

25 iul. 2013,, 15:36   Economie
3361 3
Foto : kamatica.com
Republica Moldova riscă să nu primească în acest an milioane de euro din grantul comun al UE în mărime de 49 mil. euro pentru susținerea bugetului din cauza că ministerele de ramură nu au îndeplinit toate măsurile prevăzute. Despre aceasta a anunțat premierul Iurie Leancă, care a cerut urgentarea realizării în termen a acțiunilor prevăzute pentru a nu rata grantul oferit bugetului țării de UE.

Prim-ministrul a menționat că Ministerul Mediului, pînă la finele anului 2012, urma să elaboreze 25 de regulamente pentru implementarea Legii apelor. Ministerul a beneficiat de suportul a patru experți pentru consolidarea capacităților instituției, însă pînă la momentul actual niciun act normativ nu a fost aprobat. Iurie Leancă a declarat că ministerul are trei luni pentru a elabora documentele respective.

Ministerul Finanțelor urma să elaboreze 6 regulamente pentru implementarea Legii privind achizițiile de stat, însă deocamdată a fost aprobat doar un regulament. Și Ministerul Economiei împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor urma să elaboreze 17 acte normative, 10 au fost elaborate în termen, iar 7 se află la etapa de elaborare și avizare. Potrivit premierului, Ministerul Justiției, pînă la finele anului 2013, împreună cu ceilalți actori implicați în reforma justiției, urmează să elaboreze 7 acte normative, 2 se află la definitivare și 5 se află la etapa de elaborare.

"Reieșind din faptul că orice întîrziere și nerealizare a angajamentelor diminuează suma debursată din partea UE, consider oportun de a interveni cu o indicație de accelerare a procesului de realizare a acțiunilor", a menționat Iurie Leancă. Potrivit șefului Executivului de la Chișinău, din cauza neîndeplinirii politicilor în domeniul apei și canalizării Moldova riscă să rateze 5 mil. euro din cele 13 mil. euro prevăzute, iar în domeniul justiției – 3 mil. euro din 15 mil. euro. Totodată, dacă nu va fi publicată Strategia managementului finanțelor publice tranșele din grantul total al UE de 49 mil. euro ar putea fi ratate. Iurie Leancă a solicitat ca această strategies ă fie aprobată în următoarele 1-2 săptămîni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?