X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

„MOLDOVA-ZAHĂR” duce spre o viață mai dulce locuitorii orașului Cupcini și ai satelor din împrejurimi ©

16 noi. 2017,, 09:00   Business
8886 0

O zi posomorâtă de toamnă, așa cum o vedeam încă de dimineață în Capitală, mi-a părut în nordul țării plină de soare, chiar dacă acesta apărea pe cer cam sporadic.

Orășelul Cupcini putea fi confundat cu o comună europeană. Oamenii relaxați și tinerii binevoitori, întâlniți pe străzile îngrijite și pe alocuri reparate, culorile toamnei împletite cu cele ale florilor multicolore din scuarul primăriei și de pe străzile principale, chiotele unor nuntași, care prevesteau o nuntă frumoasă și respectiv o nouă familie de tineri, m-au dus la gândul că aș putea locui într-un asemenea orășel, fie el și la marginea Europei. Camioanele pline cu sfeclă de zahăr, întâlnite pe o stradă mai laterală, ne-au dus fără greș chiar acolo unde urma să ajungem – la fabrica de zahăr din Cupcini. Aici am aflat că într-o zi-două se încheie recoltarea sfeclei de zahăr – una dintre cele mai profitabile culturi de câmp din nordul țării. Pan Jacek, cum obișnuiesc angajații să-l numească pe directorul fabricii de zahăr, ne-a întâlnit binevoitor, stăpân pe situație și plin de energie și voie bună.

Venit din Polonia și stabilit la Cupcini în anul 2011, odată cu achiziționarea fabricii de zahăr de către Grupul polonez Krajowa Spolka Cukrowa, Jacek Ludwiczak nu este unicul polonez de aici. Împreună cu directorul general al companiei Moldova-Zahăr, Wojciech Kolignan și alți specialiști străini și moldoveni, s-a reușit relansarea fabricii de zahăr cu cea mai mare capacitate de producere din Moldova. Compania mamă Krajowa Spolka Cukrowa SA la fel este cel mai mare producător de zahăr din Polonia şi un actor puternic al industriei zahărului la nivel european. Și pentru că a moștenit cele mai bune tradiții europene de producere a zahărului de la tatăl și bunelul său și le desăvârșește cu succes la Moldova-Zahăr SRL, Pan Jacek ne-a ghidat în lumea dulce a fabricii de la Cupcini cum numai un adevărat producător de zahăr în a treia generație ar fi putut-o face. Procesul de producere a zahărului, pe care ni l-a descris de-a fir a păr și pe care l-am urmărit captivați, ca niște copii veniți în vizită la fabrică, putea fi asociat, în interpretarea directorului celei mai mari fabrici de zahăr din Moldova, cu unul de autocunoaștere, când ajungi la concluzia că realitatea este întotdeauna cea pe care ți-o creezi după propriile convingeri. Iar Pan Jacek ne-a convins că echipa Moldova-Zahăr SRL este una ambițioasă și pusă pe realizări tot mai mari de la an la an, spre care se îndreaptă cu pași concreți și siguri, așa cum ar visa orice manager de întreprindere. Pentru că la doar trei ani după injecțiile de capital polonez, fabrica a ajuns să nu mai depindă de aceste investiții și să se dezvolte în continuare de sine stătător. De aici și planurile ambițioase, dar destul de reale, pe care și le propune: majorarea suprafețelor proprii de sfeclă de zahăr în următorii ani, înlocuirea echipamentului vechi cu unul performant într-o perioadă cât mai scurtă de timp, dar și producerea biogazului din borhot de sfeclă de zahăr într-o perspectivă mai îndelungată. Obiectivul prioritar rămâne, totuși, extinderea zonei de cultivare a materiei prime și asigurarea producătorilor de sfeclă de zahăr cu o piață de desfacere cât mai loială, funcţională, previzibilă și stabilă. Pentru că extinderea concurenţei sănătoase este benefică pentru piaţa moldovenească a zahărului, Krajowa Spolka Cukrowa SA fiind un investitor occidental în țara noastră.

Sfecla de zahăr rămâne una din culturile cu cea mai înaltă rentabilitate pentru gospodăriile agricole din nordul Moldovei. Rezultatele nu vin, însă, de la sine, ci sunt posibile graţie tehnologiilor moderne de creştere a acestei culturi strategice pentru agricultura autohtonă, fapt ce contribuie și la dezvoltarea gospodăriilor agricole care se ocupă de creşterea sfeclei de zahăr.

Și pentru că angajarea populației de la sate în câmpul muncii are un rol crucial pentru Moldova, este imperios necesară crearea mai multor locuri de muncă, modernizarea infrastructurii și creșterea reală a calității vieții oamenilor. Anume asta am găsit la Cupcini. Realitatea pe care am cunoscut-o aici părea una desprinsă dintr-un alt peisaj, decât cel obișnuit pentru majoritatea localităților din teritorii. Oamenii cu care am reușit să discutăm, de la primarul de Cupcini, până la cel mai simplu angajat al fabricii, s-au arătat tributarii acestei noi realități din ultimii ani, legate de relansarea fabricii de zahăr, care a readus la viață o întreagă regiune a țării. Și asta – pentru că Moldova-Zahăr SRL este principalul angajator pentru locuitorii din acest orășel și din localitățile din preajmă. Lesne de explicat de ce angajații implicați în procesul de producere, pe care i-am întâlnit la locurile de muncă, erau surprinzător de implicați în cu tot ce presupune activitatea fabricii, chiar dacă sezonul de recoltare îi solicită la maxim. În această perioadă tot mai mulți locuitori ai orașului Cupcini și ai satelor din apropiere își găsesc la fabrică un loc de muncă, care le asigură un venit mai mult decât decent.

Iar dinamica dezvoltării fabricii de zahăr din Cupcini este una remarcabilă. Peste 90 de unități agricole contractate de fabrica de la Cupcini cultivă această cultură pe suprafețe a câte 90-100 de hectare în mediu și atrag sute și chiar mii de oameni în acest proces. Peste 130 de angajați permanenți ai fabricii de zahăr și 300 sezonieri cu salarii între 6000-7000 de lei în perioada campaniei de producere asigură prelucrarea a 4500 de tone de rădăcini și producerea a 600-650 de tone de zahăr pe zi. Iar prognozele specialiștilor arată, că anul acesta tot acest efort a făcut posibilă, în mediu, o roadă înaltă de rădăcini dulci la hectar, în ciuda unei luni secetoase de august, decisive pentru perioada de vegetație. Reieșind din conținutul de zahăr, prețul mediu oferit de către Moldova-Zahăr producătorilor agricoli depășește 925 lei pentru o tonă de sfeclă, fiind unul destul de bun, chiar în comparație cu prețurile din Uniunea Europeană.

Industria zahărului are și a avut întotdeauna un impact nu doar economic, dar și social specific şi o importanţă strategică semnificativă în dezvoltarea țării. Realitatea cu gust dulce, ca de zahăr, este ca reabilitarea fabricii din Cupcini a fost un colac de salvare pentru întreaga localitate, având în vedere faptul, că aceasta asigură circa 80 la sută din încasările la bugetul orașului Cupcini.

Contribuția fabricii de zahăr la dezvoltarea orașului Cupcini este una colosală. Moldova-Zahăr contribuie la menţinerea şi creşterea numărului de locuri de muncă în orășel”,

confirmă primarul de Cupcini, Ivan Ostaficiuc, care spune, că așteaptă cu mare speranță și relansarea fabricii de conserve din localitate, dar și a combinatului de tutun. Astfel, încasările la buget, obținute grație activității fabricii de zahăr, aduc locuitorilor orășelului mai multe beneficii. Chiar dacă zice că nu-i place să se laude, Dl primar se bucură sincer când vorbește despre cele cinci școli din localitate și tot atâtea grădinițe, care activează ca în cele mai bune timpuri și, mai spune primarul, sunt dotate chiar mai bine ca în Capitală. Școala de Muzică și cea de Arte Plastice, la fel ca și Casa de Cultură sunt în fiecare zi pline de copii antrenați în activități extrașcolare, asigurate grație posibilităților bugetului local. Tot aici găsim un Centru de Sănătate, un Serviciu de Urgență, dotat cu trei mașini echipate ca la carte, drumuri reparate, străzi iluminate, case și gospodării gazificate, localuri și parcuri ce fac din orășelul Cupcini o localitate ruptă parcă de realitatea mioritică. Cele două școli profesionale – din or. Cupcini și din s. Alexăndreni la fel beneficiază de sprijinul companiei Moldova- Zahăr, care din acest an a lansat un program de învățământ dual și pregătire profesională a specialiștilor din industria prelucrătoare, a operatorilor la producerea zahărului, a sudorilor și a lăcătușilor-operatori. Studenții sunt cazați și asigurați cu burse pe perioada de studii și practică, iar la absolvire pot fi angajați la fabrică.

Grija pe care o poartă Moldova-Zahăr tinerei generații începe chiar de la cei mai mici locuitori ai orașului Cupcini – copiii de vârstă preșcolară.

“Suntem foarte norocoși, pentru că grădinița noastră se bucură de susținerea fabricii de zahăr deja de trei ani, timp în care nici o sărbătoare sau eveniment important din instituția noastră nu a trecut fără cadouri și surprize din partea întreprinderii Moldova-Zahăr, care le poartă copiilor o grijă aparte și participă cu drag la sărbătorile organizate cu diferite ocazii, - ne spune Alexandra Jitari, directoarea grădiniței №1, care a fost construită de fabrica de zahăr odată cu întreprinderea, acum 55 de ani, fiind prima grădiniță de copii din Cupcini. Tot ea ne povestește cu recunoștință cum conducerea Moldova-Zahăr a acceptat să continue tradițiile bune de susținere a instituției preșcolare pentru a satisface cerințele procesului educativ. Potrivit doamnei directoare, cu ajutorul companiei Moldova-Zahăr s-au achiziționat materiale didactice și jucării pentru copii, s-a procurat un tocător industrial pentru îmbunătățirea condițiilor de alimentare a micuților, s-a instalat un nou foișor în curtea grădiniței și o platformă încăpătoare pentru plimbările în aer liber ale copiilor pe orice timp. Mai mult - în caz de vreme răcoroasă copiii primesc haine groase pentru plimbări, asigurate cu drag de aceiași parteneri de încredere – compania Moldova-Zahăr. Avem nevoie, desigur, de multe alte lucruri în procesul educativ, cum ar fi un proiector sau un computer, pe care sperăm să le obținem în viitor la fel cu susținerea companiei Moldova-Zahăr. Instituția preșcolară nu duce lipsă de cadre didactice. Toți educatorii noștri au studii superioare și sunt pedagogi de categoria II și I. Chiar și asistentele educatorilor au studii superioare. Sperăm ca susținerea pe care ne-o oferă Moldova-Zahăr să continue în cele mai bune tradiții”, mai spune Alexandra Jitari.

Planuri de viitor sunt multe și ambițioase. La fel și primarul de Cupcini, Ivan Ostaficiuc, ca un adevărat gospodar care trage la turta sa, spune că niciodată ajutorul primit nu va fi suficient, pentru că așa e firea omului - să depășească tot mai multe limite și să tindă spre noi și noi realizări. Dl primar se gândește la un centru pentru bătrânii din localitate, rămași singuri, fără un sprijin la bătrânețe. Mai vrea drumuri bune și noi proiecte care să țină tinerii acasă… Toate pot fi realizate, - glumește primarul, care spune că, viața la Cupcini devine tot mai dulce de la an la an, cu un partener atât de dulce cum este Moldova-Zahăr.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?