X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Formuzal: Găgăuzia cere împuterniciri maxime

24 iul. 2013,, 12:18   Politică
2316 2
Foto: vesti.md
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a declarat că Republica Moldova trebuie să-i ofere Transnistriei "împuterniciri maxime", dacă-şi dorește reintegrarea țării, adăugînd că, în caz de unificare, Găgăuzia va cere şi pentru ea asemenea împuterniciri.

"Declarațiile oficialilor moldoveni, care se ocupă de soluționarea conflictului transnistrean se fac de obicei, de pe poziţiile constrîngerilor și amenințărilor. Evident, că cu o asemenea abordare nu se va produce nici un fel de apropiere de Tiraspol. Numai atunci cînd Republica Moldova va recunoaște dreptul Transnistriei la împuterniciri maxime, inclusiv dreptul de veto asupra deciziilor care afectează populația locală, va putea conta pe perspectiva îndepărtată a reintegrării statului", a declarat Formuzal, scrie portalul "GagauzInfo".

Potrivit bașcanului, are importanţă principială nu atît statutul Transnistriei, cît faptul că împuternicirile acordate vor satisface interesele populației. El a subliniat că, în cazul unificării țării după un astfel de scenariu, Găgăuzia va insista asupra conferirii unui statut similar ca nivel cu împuternicirile oferite Transnistriei.

"Am vorbit în mod repetat despre acest lucru și rămîn la părerea mea în continuare: stabilitatea și dezvoltarea continuă a Moldovei reintegrate poate fi asigurată cu condiţia ca Găgăuzia și Transnistria să aibă staturi similare ca subiecţi ai ţării unificate", a concluzionat bașcanul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?