X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Chișinăul acum este condus de Silvia Radu

8 noi. 2017,, 16:09   Capitala
18399 9

Xenia Florea

Ex-directorul companiei „Gas Natural Fenosa” Silvia Radu a devenit primar general interimar al capitalei.

În dimineața de luni, 6 noiembrie, deja fostul primar general interimar al Chișinăului Nistor Grozavu a declarat că se retrage din funcția de primar general interimar și rămîne un ”simplu” viceprimar. Anterior Grozavu a semnat două dispoziții conform cărora ex-directorul companiei „Gas Natural Fenosa” Silvia Radu și consilierul municipal din partea Partidului Popular European Ruslan Codreanu au fost numiți în funcțiile de viceprimari de Chișinău. În dispoziția privind numirea Silviei Radu este scris că, în lipsa primarului general sau în imposibilitatea lui de a-și îndeplini atribuțiile, anume ea va îndeplini obligațiunile de primar al capitalei.

Numirea

Remanierea de cadre la Primăria Chișinău a fost una fulgerătoare. Acum o săptămînă (marți, 31 octombrie) consilierul municipal din partea „Partidului nostru” Ilian Cașu, înainte de ședința Consiliului municipal (CMC), a scris pe o rețea de socializare: „Tocmai am aflat ordinea modificată de zi a ședinței CMC de astăzi. Iată chestiunea prioritară: alegerea Silviei Radu în funcția de viceprimar.”

Pe 31 octombrie consilierii municipali au exclus din ordinea de zi a ședinței proiectul privind numirea candidaturilor lui Ruslan Codreanu și Silviei Radu. Ei au refuzat să examineze această chestiune și la ședința din 3 noiembrie. Dar, conform art.17 din noua Lege privind statutul municipiului Chișinău, dacă la două ședințe consecutive ale consiliului municipal proiectele de decizii privind alegerea candidaturilor propuse de primarul general pentru funcția de viceprimar au fost excluse de pe ordinea de zi sau acestea nu acumulează numărul necesar de voturi, primarul general este în drept să semneze dispoziția respectivă ocolind consiliul municipal, doar punîndu-l la curent.


Despre faptul că evenimentele vor evolua anume conform acestui scenariu, Ilian Cașu a scris în rețelele de socializare încă acum o săptămînă. „Și deoarece prima încercare a avut loc, acum va fi întreprinsă cea de-a doua. Posibil că la ședința CMC de vineri chestiunea privind numirea viceprimarilor va fi retrasă repetat de pe ordinea de zi. Și atunci Grozavu o va numi pe Silvia Radu în funcția de viceprimar: două încercări eșuate, în conformitate cu noua Lege privind statutul municipiului Chișinău. Iată ”planul GBC” pentru primăria orașului în folosul PDM”, susținea în postarea sa de pe 1 noiembrie consilierul municipal din partea „Partidului nostru” .

Viceprimarul -“salvator”

Deja de săptămîna viitoare Silvia Radu va prezida ședințele săptămînale ale serviciilor municipale, iar în decurs de 10 zile ea intenționează să se familiarizeze cu problemele Primăriei și să schițeze un plan de acțiuni în funcția de conducător de-facto al Chișinăului.

Cum se vede, la viitoarele alegeri locale din Chișinău, PDM a decis să mizeze anume pe Silvia Radu, altfel ce rost ar avea aceste combinații?

O schemă de cadre similară a fost folosită de liberali în vara anului 2015, cînd proaspătul ministru al transporturilor Iurie Chirinciuc a semnat ordinul de numire a colegului său de partid Iurie Topală în funcția de director interimar al ÎS „Calea Ferată a Moldovei”. S-a spus atunci că Topală, care nu avea nici în clin nici în mînecă cu ramura feroviară, va îndeplini funcțiile de șef al CFM pînă cînd se va organiza un concurs deschis pentru funcția de șef al întreprinderii. În consecință, anume Topală a cîștigat concursul: el a fost numit în funcția de șef-interimar al CFM anume pentru ”a intra în curs” și astfel a motiva alegerea lui ulterioară în această funcție. Acum ”va intra în curs” Silvia Radu, cel mai probabil – cu înaintarea ulterioară a candidaturii ei la alegeri. Deși ea personal încă nu confirmă acest lucru.

Analiștii consideră că democrații au făcut o mișcare politică bună. PD nu are șanse să cîștige direct, cu propriul candidat, alegerile locale în Chișinău, iar Silvia Radu este un manager experimentat și competent, în plus – mamă a trei copii, pentru alegători – un lucru foarte important în imaginea viitorului candidat la funcția de primar general. Timp de 15 ani ea a ocupat funcții de răspundere în cadrul celei mai mari întreprinderi energetice din țară – compania „Gas Natural Fenosa”. Cei din sfera serviciilor comunale, se știe, nu-s prea agreați la noi. Însă Silvia Radu are unele avantaje electorale, pe care la sigur vor miza democrații.

„Pe ce se va baza campania ei electorală? Pe faptul că este omul unei corporații europene, ea a ridicat „Fenosa” din Moldova, este tînără, bogată și orientată spre Europa, a opinat, într-un interviu pentru NOI.md, politologul Bogdan Țîrdea. Regele Spaniei i-a acordat Crucea Ordinului Isabela Catolica, este consul onorific al Spaniei în Moldova. Cred că în decursul timpului rămas pînă la alegerile locale ea va fi promovată și prezentată, prin contrapunere, ca salvatoare a orașului: uitați-vă cum Silvia Radu a ridicat Chișinăul din ruinele lăsate de Chirtoacă! Din ce resurse se vor face toate acestea? Recent, Ministerul Economiei a anunțat că bugetul de stat pentru 2018 poate aloca 5 miliarde de lei pentru repararea și construcția drumurilor. Fără îndoială, minimum 1 mld. din această suma va reveni Chișinăului”.

Experții consideră că pe acest fondal celelalte partide de dreapta practic nu vor avea ce îi contrapune candidatului independent Silvia Radu. Celor de stînga, la fel, nu le va fi ușor. Spre exemplu, un potențial candidat la funcția de primar general al capitalei din partea socialiștilor este considerat Ion Ceban, care, deocamdată, nu a avut posibilitatea reală să-și manifeste abilitățile de manager, de aceea în lupta cu ”managerul profesionist” Silvia Radu el se poate pomeni într-o situație dezavantajoasă. Unii politicieni susțin că pentru Chișinău Radu este mai bună ca Ceban.

Așa că, dacă democrații de bună seamă au mizat pe Radu, cu acest candidat șansele lor de a lua orașul în 2019 sporesc considerabil. Însăși Silvia Radu spune că discuțiile privind viitorul său managerial nu au mers atît de departe. „Am acceptat această funcție deoarece dl Grozavu m-a rugat. Deocamdată, cel puțin, nu mi s-a propus să particip la alegeri și să devin primar, dar la timpul cuvenit vom discuta această chestiune”, a declarat ea luni, la ședința săptămînală a serviciilor municipale.

Despre seriozitatea intențiilor autorilor actualei combinații de cadre vorbește faptul că, imediat după anunțul privind noua funcție a Silviei Radu, pentru ea au început să elibereze rapid biroul lui Dorin Chirtoacă, deși acesta, chiar și sub arest la domiciliu, continuă să fie primarul general ales al municipiului Chișinău.

O milionară în fotoliul primarului general interimar

Silvia Radu are experiență de participare în electorală. Acum un an ea a candidat, independent, pentru postul de președinte al țării cu sloganul “Independența contează”. Pe atunci presa o numea cel mai bogat candidat la președinție.

Conform declarației despre venituri și bunuri pentru anii 2014-2015, pe care Silvia Radu a depus-o la Comisia Electorală Centrală, împreună cu soțul, ea a obținut în acea perioadă un venit în sumă de 13,5 milioane de lei. În 2014, la locul de muncă principal, Silvia Radu a obținut 3,6 mil. lei (cca 306 mii de lei pe lună), iar în 2015 această sumă a constituit 6,6 mil. (552 de mii). Veniturile din depozitele în instituțiile financiare conform documentului prezentat, în 2015 au constituit 2,7 mii de lei, din alte surse legale (pensii, burse, indemnizații, premii etc.) Silvia Radu a obținut 3,1 mil. lei.

Silvia Radu și soțul său, Virgil Radu, posedă două apartamente în Chișinău, cu suprafața totală de 207,9 m.p., o casă de locuit cu suprafața de 220,6 m.p., clădiri cu suprafața de 42,5 m.p., trei automobile (sedanul Audi A8, Volkswagen Caddy și Volkswagen Passat sedan), dar și 27 de terenuri. 25 dintre ele, cu suprafața de 33 ha – în raionul Hîncești, unul cu suprafața de 0,0613 ha, în orașul Hîncești, altul, cu suprafața de 3,3 ha – în Raionul Cimișlia.

Familia noului primar general interimar al Chișinăului mai deține un șir de întreprinderi – Radu Agro SRL, în care Silviei Radu îi aparțin 49,5% din acțiuni, iar soțului ei 50,5% (genul principal de activitate – cultivarea viței de vie) și Gate for Capital Ltd (înregistrată în Anglia). În plus, Silvia Radu posedă 80 de valori mobiliare în sumă totală de 375 de euro, emise de banca spaniolă „Banco Santander”, în care se păstrează economiile sale.

O bucată de prăjitură pentru PPEM

Un alt viceprimar de Chișinău, tot prin dispoziția lui Nistor Grozavu, a fost numit Ruslan Codreanu – consilier municipal din fracțiunea „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. Experții consideră logică numirea lui în această funcție.

Codreanu este unul dintre cei patru vicepreședinți ai Partidului Popular European, fondat de Leancă. În martie 2015, fiind la acel moment șef al Direcției generale coordonarea politicilor și asistenței externe, ajutor extern și reforme ale administrației publice centrale a Cancelariei de Stat, el a renunțat la cariera de funcționar de stat în favoarea proiectului politic al ex-premierului.

Astăzi partidul lui Iurie Leancă, de-facto, este un ”coguvernator” al democraților. După ce în vara trecută fostul premier a semnat cu coaliția de guvernare acordul privind ”parteneriatul național”, PDM a plasat în funcții ”de chilipir” practic întreaga conducere a PPEM. Însuși Iurie Leancă a devenit vicepreședinte al Parlamentului. Recent, cu scandal, postul de ministru al apărării a fost ocupat de vicepreședintele formațiunii Eugen Sturza. Acum a venit rîndul distribuirii funcțiilor profitabile din oraș.

Ruslan Codreanu este și el vicepreședinte al PPEM și șef al fracțiunii „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” în CMC. Acum două-trei luni PPEM a avut deja posibilitatea de a obține una dintre funcțiile de conducere în primăria capitalei: în iulie fracțiunea Partidului Liberal le-a propus colegilor o afacere – PPEM obține funcția unuia dintre viceprimari în schimbul susținerii unui candidat de la PL (Mihai Moldovanu sau Valeriu Munteanu) la postul celui de-al doilea viceprimar. Însă consilierii din partidul Leancă au refuzat. Ruslan Codreanu declara atunci că el și colegii lui nu doresc să participe la jocurile liberalilor, mai ales că „Partidul Liberal nu are suficiente voturi pentru a promite ceva ”.

Totuși, consilierii PPEM au obținut ceea ce în vară le promiteau liberalii. În noua postură Ruslan Codreanu promite să depună ”maximum de eforturi în susținerea modernizării departamentului, pentru ca interesul locuitorilor capitalei să devină prioritate în activitatea primăriei Chișinău”. Experții presupun că lui îi vor încredința spre supraveghere blocul economic în oraș.

„Poate acum cei de dreapta se vor deștepta și vor merge la referendum?”

Numirea Silviei Radu și a lui Ruslan Codreanu în funcția de viceprimari de Chișinău ocolind Consiliul municipal i-a unit, pentru scurt timp, pe rivalii ireconciliabili – socialiștii și liberalii. PSRM și PL intenționează să se adreseze în instanță.

„Declarația de azi a primarului interimar privind numirea viceprimarilor este un act fără precedent, care demonstrează dependența evidentă a primarului interimar, dar și a noilor numiți, de comanditarul acestui spectacol. Scopul majorității de guvernămînt este să aibă sub control deplin Primăria Chișinău”, se spune în declarația Partidului Socialiștilor.

La conferința de presă anunțată expres, reprezentanții PSRM au vorbit emotiv despre faptul că primarul general interimar, aflat sub urmărire penală și care și-a recunoscut vina, nu era în drept să numească noul interimar. Din spusele lor, cele avute loc luni dimineața, constituie o nelegiuire și uzurpare a puterii în oraș, și că dispozițiile lui Nistor Grozavu contravin legilor locale și internaționale.

La rîndul lor, liberalii, care la fel i-au învinuit pe democrați de “acapararea forțată a puterii în Primărie”, au declarat că foștii aliați au încălcat drepturile lui Dorin Chirtoacă, care este în continuare primar general ales al capitalei. Vicepreședintele formațiunii Valeriu Munteanu a spus că PL intenționează să conteste în instanță ”decizia ilegală a lui Grozavu, pe care acesta a luat-o pentru a evita răspunderea penală pentru încălcarea legii ”.

Dacă în privința apelării la instanță socialiștii și liberalii sînt unanimi, în rest pozițiile lor în chestiunea “Ce-i de făcut?” diferă. La conferința de presă din 6 noiembrie Mihai Ghimpu i-a mai chemat odată pe chișinăuieni să nu meargă la referendumul ”anti-Chirtoacă”, pentru a păstra postul de primar general de Chișinău pentru nepotul său și a ”strica scenariul lui Plahotniuc și Dodon”.

Iar socialiștii spun că referendumul de la 19 noiembrie și alegerile anticipate ale primarului general, ce vor urma în cazul succesului acestuia este unica posibilitate de a opri actuala fărădelege și capturarea de-facto a capitalei. „Poate măcar acum cei de dreapta se vor deștepta și vor merge la referendum, înțelegînd în ce capcană i-au ademenit cu boicotul lor democrații, care și-au supus orașul și acum încearcă să păstreze acest statu-quo”, a spus președintele fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban.

Iar colegul lui de partid Bogdan Țîrdea a declarat că boicotul referendumului din 19 noiembrie în orice caz va însemna că orașul este acaparat de democrați: „Cei de dreapta cred că, boicotînd referendumul, îl vor salva pe Chirtoacă în calitate de primar general. Dar nu e așa. Chiar dacă referendumul nu va avea loc și cetățenii nu vor participa la el, Dorin Chirtoacă va fi demis din funcție prin decizie judecătorească, cum i s-a întîmplat lui Gamrețchi și altora. În consecință, boicotul referendumului se va solda cu aceea că Silvia Radu va asigura interimatul funcției de primar general pînă la alegerile din 2019. Adică, dacă pînă acum la Chișinău aveam o marionetă a Partidului Democrat, după numirile de azi vom avea oameni legați direct cu democrații, care vor conduce orașul nemijlocit în interesul PDM ”.

Totuși, analiștii neantrenați în politică consideră că pînă nu va fi ales un nou primar general al Chișinăului (la alegerile anticipate sau la cele ordinare), Silvia Radu pe post de primar interimar este o variantă plauzibilă, pentru a stopa dezmățul ce domnește în serviciile municipale. Conduse de liberali, acestea nu se prea străduiau să muncească, iar după arestul lui Dorin Chirtoacă activitatea Primăriei și a direcților municipale a fost aproape paralizată. Din această cauză, suferă în primul rînd oamenii și businessul, care nu-și pot soluționa problemele la nivelul autorităților municipale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?