Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

3 cele mai rapide jafuri din istoria muzeelor

23 iul. 2013,, 03:06   Societate
2784 0
Foto: xage.ru
La 17 iulie 2013 pentru prima oară în 40 de ani de existenţă ai Muzeului Van Buren din Bruxelles, a devenit ținta hoților. Jaful a fost comis în două minute. Vă vom povesti despre cele mai "rapide" jafuri, în spiritul filmelor hollywoodiene.

1.Muzeul Van Buren, care este renumit pentru colecțiile artiștilor plastici flamanzi și italieni din secolele XV-XIX, a fost atacat recent, la 17 iunie 2013. Infractorii au spart ușa de la intrare și au pătruns în clădirea muzeului noaptea tîrziu. În ciuda alarmei declanșate, ei au reuşit să comită jaful în două minute.

Hoții au pătruns întîi la parterul muzeului, de unde au luat cîteva tablouri valoroase, iar apoi, au decis să rişte şi au urcat pînă la etajul doi, de unde au luat exponate mai puțin valoroase. În total, necunoscuţii au furat aproximativ zece opere valoroase de artă. Cel mai scump tablou dintre cele furate a fost pictat de artistul olandez Kees Van Dongen şi se numeşte "Gînditoarea". Preţul tabloului este estimat la 1,25 milioane de euro.

2. În octombrie 2012, un furt similar a avut loc în Țările de Jos. Însă, în acest caz, totul a fost mult mai grav. Din muzeul "Kunsthal" din Rotterdam trei criminali au scos în două minute șapte tablouri.

În timp ce experții au estimat daunele în urma furtului la cel puțin 100 de milioane de euro, nimic nu se compară cu pierderea înregistrată de comunitatea culturală, care a ieșit la iveală la 17 iulie 2013. Atunci s-a dovedit că lumea nu va mai vedea niciodată unele dintre tablourile originale ale lui Matisse, Picasso, Monet şi Gauguin. Din păcate, tot ce a rămas în urma lucrărilor dispărute ‒ e doar o mînă de cenușă: mama unuia dintre cei trei hoţi presupuşi a ars tablourile în cuptor, în încercarea de a-şi salva fiul suspectat de furt.

3. Altă pierdere a unor valoroase opere de artă s-a produs în doar două minute, de astă dată, în Marea Britanie. Acolo, în aprilie 2012, doi bărbaţi au decis să jefuiască Muzeul Oriental al Universităţii Durham. Planul îndrăzneț aceştia l-au realizat în felul următor: la început răufăcătorii timp de 40 de minute au făcut găuri în peretele clădirii și odată ajunşi în interior, au găsit în două minute ceea ce căutau: două relicve din China ‒ o figurină din porțelan și o cupă de jad pe partea interioară a căreia era gravată o poezie chineză. Deși la locul crimei alarma s-a declanșat la timp, poliția care a ajuns la faţa locului nu a reuşit să reţină pe nimeni. Artefactele furate, pe care experții le-au estimat la 3 milioane de dolari, nu au fost găsite pînă în prezent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?