Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ambasada SUA oferă Republicii Moldova un grant pentru conservarea artefactelor preţioase

22 iul. 2013,, 11:40   Societate
3131 0
Foto: moldo.su
Ambasada SUA va oferi Republicii Moldova un grant în valoare de $ 36,4 mii. Banii vor fi alocaţi Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei pentru conservarea artefactelor preţioase care datează din timpuri preistorice şi pînă în secolul XVII.

Potrivit Agenţiei "Infotag", cu trimitere la datele Ambasadei SUA, grantul va fi folosit pentru conservarea şi expunerea obiectelor în Sala Tezaurului din incinta muzeului. Artefactele includ obiecte confecţionate din aur, argint, fildeş, piele şi textile. Ele provin din excavările arheologice de pe teritoriul Moldovei. Obiecte din perioada bizantină şi islamică găsite în morminte şi aşezări, precum şi o colecţie de monede ale Hoardei de Aur turnate pe teritoriul Moldovei, sînt printre obiectele cele mai valoroase.

Sursele vor fi alocate prin intermediul programului Departamentului de Stat al SUA "Fondul Ambasadorilor pentru Conservarea Culturală".

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, a menţionat că pentru partea americană este "o bucurie să participe la salvgardarea istoriei bogate a Moldovei".

"Este important să înţelegem de unde venim ca popor şi naţiune pentru a determina unde dorim să mergem în viitor", a menţionat Moser.

Proiectul urmează să fie realizat pînă la sfîrşitul anului 2014, cînd Sala Tezaurului va fi deschisă pentru public. Moldova este una dintre cele cinci ţări din Europa care au primit finanţe prin Fondul Ambasadorilor pentru Conservarea Culturală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?