Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4014

Medicii avertizează asupra pericolului mușcăturilor de căpușe

20 iul. 2013,, 12:49   Societate
2762 0
Foto : itogi.ru
Prin mușcătura de căpușă există o mare probabilitate de a contacta o boală infecțioasă – boala Lyme (Borelioza Lyme), cauzată de bacterii din genul Borrelia.

”Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, de la începutul anului, în Moldova au fost înregistrate 38 de cazuri de boală, dintre care 18 cazuri au fost depistate numai de la începutul verii”, a declarat vicedirectorul în probleme de epidemiologie generală al CNSP, Stela Gheorghiță.

Primele semne ale contactării bolii Lyme sînt apariția pe locul mușcăturii a unui cerc de culoare roz pal, care se extinde, iar în centrul lui se afla un cerc alb – așa-numitul inel roz (pînă la 60 mm). Boala Lyme, în primele 4-5 săptămîni se manifestă prin stare generală de rău, febră, dureri musculare.

Apoi, intervin complicațiile neurologice (meningita, encefalita, mielita) și cele cardiovasculare (miocardita). În stadiile incipiente boala se tratează cu succes cu antibiotice. Dar dacă tratamentul este ignorat, boala intră în stadiul cronic – dezvoltarea poliartritei, leziuni ale sistemului nervos central și ale pielii.

În ciuda faptului că perioada de activitate maximă a căpușelor a trecut, medicii recomandă să fim vigilenți și să urmăm instrucțiunile simple, întrucît căpușele se întîlnesc nu numai în păduri, dar și în grădinile de lîngă casă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?