Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Legea prin care se înăspresc pedepsele pentru judecătorii CC, înregistrată la Parlament

1 noi. 2017,, 15:00   Politică
3753 5

Inițiativa PSRM privind interdicția deținerii altor cetățenii decît cea moldovenească în cazul membrilor Curții Constituționale a fost înaintată Legislativului spre examinare, comunică Noi.md.

Proiectul reglementează procedura de lipsire a judecătorilor Curții Constituționale de imunitate, interzicerea cetățeniei duble, precum și posibilitatea de atragere la răspundere penală a magistraților Înaltei Curți. Dacă inițiativa va fi susținută, urmează a fi modificate mai multe legi, inclusiv Legea cu privire la Curtea Constituțională, Codul jurisdicției constituționale și Codul penal.

Inițiativa prevede simplificarea procedurilor de atragere la răspundere disciplinară, civilă și penală a judecătorilor Curții pentru încălcarea Constituției, depășirea atribuțiilor de serviciu și uzurparea puterii de stat. Potrivit fruntașilor PSRM, în prezent membrii Curții Constituționale sînt protejați excesiv de lege și nu pot fi atrași la răspundere în cazul unor abuzuri sau abateri disciplinare.

Aceștia mai afirmă că în cazul suspiciunilor de comitere a unor infracțiuni, acțiunile judecătorilor CCM trebuie evaluate de o comisie specială, nu de însuși judecătorii Curții, cum stipulează actualele prevederi ale legii.

„Prin acest proiect se propune echivalarea în obligații a judecătorilor Curții cu restul cetățenilor; responsabilizarea judecătorilor constituționali pentru opiniile și voturile exprimate contra unor sume de bani, din anumite interese, vădit contrar normelor imperative ale Constituției; excluderea dreptului magistraților de a-și stabili singuri limitele competențelor”, se arată în argumentarea autorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?