X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Paradă a monarhilor din porţelan la Muzeul rezervaţie Arhanghelskoe

20 iul. 2013,, 08:30   Externe
2916 0
Foto: rus.ruvr.ru
Una dintre cele mai originale expoziţii, organizată în Rusia cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la fondarea Casei Regale Romanov, a fost inaugurată la Muzeul rezervaţie Arhanghelskoe din regiunea Moscova. Intitulată „Monarhi ruşi. Dinastia Romanov”, expoziţia prezintă o colecţie de figurine de porţelan.

Este vorba despre 57 de astfel de figurine, îmbrăcate în costume de mătase, dantelă, satin, ornate cu perle şi mărgele. Figurinele au o înălţime ce variază între 60 de centimetri şi un metru.

Trasături ale feţei realizate cu fineţe. Peruci. Chiar şi replici în miniatură ale decoraţiilor de pe uniforme. Lucru manual. Fiecare figurină este într-un singur exemplar. Sînt înfăţişaţi toţi împăraţii dinastiei Romanov, începînd cu primul ei reprezentant - Mihail Romanov, ales ca ţar al Rusiei în 1613.Există şi unele figurine istorice din dinastia Riurik, care a condus ţara pînă la Romanovi.În ansamblu, arborele genealogic din porţelan începe din momentul Botezului Rusiei pînă la familia ultimului împăratul rus, Nikolai al II-lea.

„În colecţia noastră găsiţi nu doar monarhi, dar şi personaje din anturajul lor. Sînt reprezentate cele mai importante momente care au avut loc în perioada de domnie a dinastiei Romanov”, a declarat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, Aleksandr Ghenkin, organizatorul expoziţiei.

Figurinele din porţelan, prezentate în cadrul expoziţiei, au fost realizate de Olina Wentzel, scenograf de teatru şi film, autoarea ambiţiosului proiect „Păpuşi inspirate din istoria universală”.

„Dinastia Romanov” este doar o parte din acest proiect. Păpuşile din porţelan, care înfăţişează familiile împăraţilor Romanov, au vizitat deja oraşele Antverpen, Sankt-Petersburg şi Crimeea, chiar în fosta reşedinţă imperială de vară.

Pentru expoziţia de la Muzeul rezervaţie Arhanghelskoe, colecţia a fost completată cu noi figurine. Conacul Arhanghelskoe nu a fost ales întîmplător pentru găzduirea expoziţiei, spune Aleksandr Ghenkin.

„Acest conac a aparţinut prinţilor Goliţîn, apoi a revenit prinţilor Iusupov. Toţi membrii dinastiei Romanov, începînd cu Aleksandru I, au vizitat conacul Arhanghelskoe. Iar cel mai important este că Felix Iusupov a fost căsătorit cu nepoata lui Nikolai al II-lea”.

Monarhii din porţelan ocupă două săli spaţioase de la etajul doi al Palatului din Arhanghelskoe. Pe de o parte, sînt nişte păpuşi fragile, iar pe de altă parte - personajele din istoria Rusiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?