X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ce investitori noi așteaptă Ministerul Economiei?

28 oct. 2017,, 15:30   Economie
9661 2

În Moldova, se așteaptă apariția noilor investitori serioși, care vor realiza proiecte mari de investiții în țară.

O declarație în acest sens a făcut vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, într-un interviu acordat revistei "Bănci și Finanțe". El a menționat că, în prezent, sînt realizate tot mai multe proiecte de investiții în sectorul real al economiei, proiecte industriale mari, orientate spre export.

«Aici vorbim despre companii cu renume precum: Draexlmaier, Sumitomo, Fujikura, Gebauer&Griller. Aceste companii deja activează în Moldova, urmînd să se extindă. Însă sînt şi companii noi care intenționează să investească în Republica Moldova. Negocierile cu acestea se află la o etapă avansată», a comunicat Octavian Calmîc.

Potrivit spuselor Dlui, acest proces este în creștere, în special, în cadrul Zonelor Economice Libere, care constituie o atracție pentru investitorii străini și autohtoni, activitatea cărora este preponderent orientată spre producția industrială cu valoare adăugată înaltă, destinată exportului. Potrivit totalurilor pentru primul semestru al anului 2017, volumul total al investițiilor, atrase în ZEL a constituit în perioada de cînd activează circa $305,3 mil., acolo lucrînd 9205 angajați.

«Pentru anul 2018 planificăm realizarea a patru proiecte mari. Acestea se află la etapa negocierilor avansate, avînd un potențial investițional de circa $70 mil. Mizăm ca pînă la sfîrşitul anului curent să avem şi contractele semnate. Astfel, în perioada 2018-2019 valoarea noilor investiţii, realizate în cadrul ZEL, este prognozat să atingă cifra de $300 mil. și să fie create peste 10 mii locuri noi de muncă.


Vorbind despre sectoarele economiei, în care vor apărea investitori noi, Octavian Calmîc a subliniat că orice investiţii în orice domeniu sînt binevenite. Potrivit spuselor sale, autoritățile planifică atragerea unei game largi de investiţii în mai multe domenii, în special, în cele şapte sectoare prioritare stabilite în Strategia investiţională 2016-2020.

Totuşi specificul economic şi al pieţei forţei de muncă recomandă pentru investiţii industria IT, resurse umane (call centers), industria uşoara şi mai nou industria de automobile (componente pentru maşini, sisteme electronice de bord etc.).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?