Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Sărăcia – principala cauză a divorțurilor în Moldova

18 iul. 2013,, 16:30   Societate
4180 0
Foto: lucriinvestments.com
Republica Moldova se află pe locul cinci în lume după numărul de divorțuri, potrivit raportului "Anuarul demografic al ONU". În țara noastră, acest indice este de 3,1 la mia de locuitori.

Specialiștii în domeniu consideră că principalii factori de creștere a numărului de divorțuri în Moldova sînt de natură economică. "Sărăcia și nivelul scăzut de trai afectează relațiile de familie. Se atestă dese cazuri în care problemele financiare și lipsurile materiale distrug chiar și cele mai trainice căsnicii", a declarat președintele fundației "Agapedia", Ecaterina Mardarovici.

Un alt motiv al numărului mare de divorțuri în țara noastră, potrivit experților, este migrația. "Despărțirea își joacă rolul. Ea separă chiar și cele mai strînse cupluri. Celălalt soț, văzînd în Europa alte relații, nu mai vrea să păstreze căsnicia, cu atît mai mult că în țara noastră este răspîndită violența în familie – verbală sau fizică", a menționat experta.

Un alt factor îl constituie schimbarea concepțiilor cetățenilor. "Oamenii au început să realizeze că sînt liberi și, dacă ceva nu le convine în viața de familie, au dreptul să înceteze să rabde, divorțînd, și să păstreze căsnicia numai în cazul în care în familie s-au constituit niște relații normale ale unor oameni iubitori".

Specialiștii menționează că, în ultimii ani, societatea a devenit mai tolerantă față de divorț, de mamele singure. Dar din punct de vedere financiar, și familiile, și societatea în ansamblu au de pierdut de pe urma divorțurilor. Creșterea numărului de divorțuri este o amenințare directă la adresa securității demografice și, prin urmare, afectează dezvoltarea socio-economică a țării.

În același timp, potrivit Ecaterinei Mardarovici, relațiile dificile din familie influențează negativ asupra stării de sănătate a copiilor, iar violența în familie este costisitoare pentru bugetul național.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?