X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Agricultorii: Guvernanții se joacă cu focul (VIDEO)

18 iul. 2013,, 13:05   Societate
4033 1
Foto: noi.md
Agricultorii din Moldova se declară dezamăgiți de faptul că Parlamentul nu a modificat Codul fiscal, astfel încît să se revină la cele 8 % TVA în agricultură, și nu a fost acceptat impozitul consolidat. Mai multe ONG-uri din domeniu au declarat că, dacă guvernanții nu le vor asculta cererile, în toamnă vor ieși la proteste. Președintele Uniunii Naţionale a Producătorilor Agricoli ”Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, a declarat: ”Avem o totală iresponsabilitate politică și o atitudine de sfidare față de sectorul agrar. Inacțiunile Parlamentului au dus la o îngreunare a situației din agricultură, care este una dezastruoasă. Agricultorii au ieșit din secetă cu o povară fiscală, fără subvenții achitate și cu prețuri scăzute la producția agricolă”.

Și alți producători agricoli l-au susținut pe Slusari. Nicolae Moraru, agricultor din Sîngerei, afirmă: ”Noi trebuie să facem tot posibilul ca, vorba ceea, mămăliga să nu explodeze. Se întîmplă lucruri în acest stat, care la sat se numesc simplu: măgării. Guvernanții nu trebuie să se joace cu focul. Noi sîntem deja disperați!”.

Un alt producător din Ștefan Vodă, Vasile Cociu, consideră că situația este mai mult decît alarmantă.” Ni se creează impresia că guvernarea plutește undeva prin cer și nu vrea să coboare pe pămînt ca să vadă ce se întîmplă aici. Au fost făcute multe promisiuni, dar noi avem un singur lucru – pămîntul. Și vrem să-l lucrăm!”.

”Sîntem dezamăgiți de activitatea Parlamentului în ce privește politica agrară din Moldova. Avem un Parlament antiagrarian”, susține un alt agricultor, Vlad Gamureac, din Briceni.

Slusari crede că tactica trebuie schimbată. ”Nu mai putem tolera lucrurile. Nu renunțăm la dialogul cu autoritățile centrale, dar facem un apel către Guvern și Parlament, ca aceștia să aibă mai multă responsabilitate. Vrem legi cu reguli egale pentru toți, atractive atît pentru investitorii străini, cît și pentru cei locali”.

Agricultorii spun că, dacă guvernarea nu va modifica TVA în agricultură, în septembrie ei vor recurge la flashmoburi și proteste.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?