Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

PSRM propune ca judecătorilor să le fie interzisă dubla cetățenie

23 oct. 2017,, 14:46   Politică
4482 8

Fracțiunea parlamentară a socialiștilor a elaborat un proiect de lege privind introducerea interdicției de a deține cetățenia altor state pentru membrii Curții Constituționale, informează Noi.md.

Potrivit deputaților PSRM, la ora actuală Curtea Constituțională protejează interesele unui singur partid, în detrimentul celor ale poporului, încălcînd grav Legea Supremă.

„Nu este normal atunci cînd șase cetățeni care au jurat credință altui stat și au pașaport străin în buzunar, atunci cînd au jurat Constituției altei țări, să decidă soarta Republicii Moldova. Vedem cum Curtea își permite să substituie rolul președintelui țării, al Parlamentului, al cetățenilor, care trebuie să se expună prin referendum. Curtea Constituțională servește doar unui singur partid politic”, a declarat deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.

Inițiativa prevede amendarea Legii cu privire la Curtea Constituțională, a Codului jurisdicției constituționale, dar și a Codului penal. Proiectul prevede simplificarea procedurilor de atragere la răspundere disciplinară, civilă și penală a judecătorilor Curții pentru încălcarea Constituției, depășirea atribuțiilor de serviciu și uzurparea puterii de stat.

Potrivit fruntașilor PSRM, în prezent membrii Curții Constituționale sînt protejați excesiv de lege și nu pot fi trași la răspundere în cazul unor abuzuri sau abateri disciplinare.


„Actuala lege le oferă judecătorilor CCM o imunitate absolută. De o asemenea imunitate nu se bucură nici președintele, nici deputații. Astăzi dacă un judecător al Curții a încălcat regulile circulației rutiere, trebuie să-i comunice președintelui Curții și acești cinci cetățeni trebuie să decidă - merită omul să fie sau nu amendat. Nu vorbesc de alte acțiuni mult mai grave pe care le pot comite, și nu vor purta nicio răspundere, în conformitate cu legea”, a declarat deputatul PSRM Vasile Bolea.

Aceștia mai afirmă că în cazul suspiciunilor de comitere a unor infracțiuni, acțiunile judecătorilor CCM trebuie evaluate de o comisie specială, nu de însuși judecătorii Curții.

Inițiativa legislativă a PSRM va fi înregistrată joi la Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?