X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ministerul Economiei a prezentat foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivităţii în Republica Moldova

17 iul. 2013,, 12:19   Societate
2770 1
Foto: bank.md
Ministerul Economiei a prezentat foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivităţii în Republica Moldova.

Agenţia "Infotag" comunică cu referire la matricea foii de parcurs că se planifică acţiuni în zece domenii.

În domeniul resurselor umane se prevede armonizarea sistemului de asigurare a calităţii educaţiei cu standardele europene, acreditarea internaţională a instituţiilor de învăţămînt naţionale, eliminarea barierelor în calea mobilităţii academice şi profesionale, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de educaţie, modernizarea infrastructurii educaţionale şi implementarea noilor tehnologii educaţionale. De asemenea se planifică sporirea productivităţii şi a competitivităţii economiei naţionale, dezvoltarea parteneriatului dintre sfera educaţiei şi business-ul pentru cercetare şi dezvoltare, înfiinţarea locurilor de muncă cu salarii competitive.

Cel de-al doilea obiectiv este accesul la resursele financiare, în acest context se preconizează asigurarea stabilităţii sistemului financiar al Moldovei, îmbunătăţirea climatului investiţional pentru atragerea investiţiilor străine, facilitarea accesului la finanţarea sectorului real al economiei, atragerea şi sporirea eficienţei resurselor financiare din partea partenerilor externi pentru dezvoltarea sectorului real al economiei.

În agricultură se preconizează realizarea reformei, asigurarea accesului la fondurile europene în domeniul dezvoltării rurale. Astfel, se preconizează că în anul 2014 producătorii agricoli moldoveni vor obţine accesul la fondul ENPARD.

La capitolul infrastructura transporturilor se planifică ameliorarea stării drumurilor, sprijinirea tranzacţiilor de comerţ exterior şi interior pe distanţe medii şi lungi prin intermediul căii ferate, prestarea unor servicii aviatice calitative de transportare a mărfurilor la un preţ acceptabil, dar şi dezvoltarea transporturilor acvatice.

Un alt obiectiv trasat în foaia de parcurs este infrastructura energetică. Între scopurile propuse se numără securizarea livrărilor de gaze naturale şi energie electrică, crearea platformei pentru producţia de energie electrică şi termică, îmbunătăţirea eficienţei energetice, creşterea cotei surselor de energie regenerabile. În infrastructura calităţii se planifică ajustarea sistemului naţional de standardizare şi metrologie la cel european, semnarea acordului de recunoaştere multilaterală cu Organismul European pentru Acreditare, asigurarea protecţiei drepturilor consumatorilor.

La capitolul societatea informaţională se preconizează dezvoltarea comerţului electronic, prevenirea practicilor anticoncurenţiale în prestarea serviciilor de curier şi poştale, ridicarea nivelului tehnologiilor IT.

Alte obiective incluse în strategie se referă la facilitarea comerţului, îmbunătăţirea administrării fiscale, dezvoltarea ştiinţei, a tehnologiilor şi inovării, asigurarea unui nivel avansat de concurenţă sănătoasă.

În plus, pînă în anul 2020 Moldova este obligată să preia şi să implementeze normele unui număr de circa 300 de directive europene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?