Filip vorbește despre o nouă condiție a UE pentru alocarea banilor

Filip vorbește despre o nouă condiție a UE pentru alocarea banilor

Premierul Pavel Filip susține că a fost surprins să audă că partenerii europeni vor lua în calcul și componenta politică la acordarea suportului bugetar pentru Republica Moldova, comunică NOI.md.

Șeful Executivului susține că, anterior, în discuțiile cu comisarul european pentru Politică Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, nu s-a pus această problemă, unicele condiții pentru acordarea asistenței financiare fiind legate de realizarea reformelor.

„Cu atît mai rău este că și suportul direct bugetar, care niciodată nu avut o legătură cu vreo condiție politică, am aflat de la colegul Cioclea și Armașu, aflați în vizită la Washington, că vom primi suportul bugetar după ce vom avea o evaluare a respectării normelor democratice și de drept din Moldova. Este o noutate, pe care am auzit-o ieri de la colegi, pentru că, în discuțiile pe care le-am avut la New York cu comisarul Hahn, dumnealui a spus că nu se va face legătură cu condițiile politice”, a menționat Filip astăzi, în cadrul ședinței comune Parlament-Guvern.

Premierul a mai menționat că, spre deosebire de guvernele precedente, actualul nu a fost învestit cu încredere necondiționată din partea UE, după toate cele întîmplate în ultimii ani. Acum relația cu UE a devenit mai pragmatică, a subliniat el.

„Să nu avem iluzii că vom reveni vreodată în aceeași situație cînd partenerii externi vor susține orbește Moldova. Unicul instrument pe care îl avem la îndemînă în relația cu UE este realizarea condițiilor. Nu sînt tocmai fericit să vă spun acest lucru, dar trebuie să fim realiști să și să înțelegem că nu vom mai avea avansuri de încredere. Argumentul nostru vor fi realizările”, a spus Filip.

În ceea ce privește acordarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro, Filip a declarat că există 28 de condiții ce trebuie realizate, iar pentru alocarea primei tranșe de 40 de milioane urmau a fi îndeplinite 10 condiții. El a declarat că autoritățile lucrează pe această dimensiune și, cel mai probabil, banii vor fi primiți la începutul anului viitor.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu7 comentari

Александр 15 oct. 11:13

Условия, условия, условия, а денег как не было, так и нет...
Не пора ли заняться экономикой г-н Премьер Министр? Хватит клянчить у США и ЕС.

TAK I BUDET.. 13 oct. 14:14

NAKURILSEA EVROPEIKIX SIGARET I PODUMAL UJE CHTO ON V EVROPE....MEI CHIOBANE DELOVOI----NADO DUMAT GOLOVOI...A NE KARMANOM

арсений 13 oct. 13:57

и что самое главное , что в тихарях принимают условия, получают транш, делят , ну а потом только говорят что их кинули а решения приняты. Дурдом.

? 13 oct. 13:01
Spam
Ирнел 13 oct. 12:54

«Тем более плохо, так как прямая бюджетная поддержка никогда не привязывалась к какому-либо политическому условию"-плешняк, ты уже конченный идиот??! Если бы не геополитика, то Молдова, Прибалтика, укропия-давно бы сгнили в безизвестности на "задворках" Гондураса! В еуропе прекрасно знают о коррупции и хищении всех их денег, но по приказу вашингтонского обкома они кормят вас, чтобы вы гадили России! Вот и вся их цель, так называемой, помощи! А вы все-просто продажные шкуры, шл.хи!

peacekeeper 13 oct. 12:29

Если нас уберут то не будет помощи - главная идея

staid 13 oct. 12:13

Филя, ты же живёшь в суверенном Государстве, значит, должен поставить на место, этих еврогейских партнёров. А-то, охреневший Путин, вечно суётся со своими нравоучениями, не то что, еврогейские партнёры, не суют своё рыло в "дела" Молдовы. Дерзай, Пантелемон-независимый!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load