Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Parlamentul a operat amendamente legislative privind registrul electronic al facturilor fiscale

12 iul. 2013,, 15:14   Politică
5309 0
Foto: realitatea.net
Parlamentarii au adoptat vineri, în lectură finală, amendamente legislative referitoare la Registrul general electronic al facturilor fiscale.

Potrivit agenţiei "Infotag", autorul proiectului, preşedintele Comisiei parlamentare permanente pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a spus că documentul "a fost elaborat cu scopul îmbunătăţirii condiţiilor de activitate ale plătitorilor de TVA".

"La 23 decembrie 2011 au fost operate amendamente la Codul fiscal care prevăd obligaţia furnizorului de a înregistra din 1 ianuarie 2014 în Registrul general electronic factura fiscală emisă, în care valoarea totală a livrării, supusă TVA, depăşeşte 10 mii lei. Prin prezentul proiect se propune excluderea acestei norme, fapt care va permite desfăşurarea activităţii agenţilor economici fără impedimente administrative", a precizat legislatorul.

Ioniţă a declarat că au fost operate şi amendamente privind trecerea în cont a sumelor TVA.

"În ceea ce priveşte modul de trecere în cont a sumei TVA pentru valorile materiale şi serviciile procurate, cumpărătorul este în drept să treacă în cont suma TVA plătită sau care urmează să fie plătită furnizorului numai după ce furnizorul a înregistrat factura fiscală în Registrul general electronic al facturilor fiscale. În prezent se atestă situaţii în care furnizorul nu îndeplineşte prevederile legislaţiei privind înregistrarea facturii fiscale în registrul respectiv, ca rezultat cumpărătorul nu este în drept să efectueze trecerea în cont a sumei TVA plătite sau care urmează să-i fie plătită furnizorului. În aceste condiţii, furnizorului i se aplică o amendă în mărime de 3,6 mii lei, iar cumpărătorul este lipsit de dreptul de a trece TVA în cont într-o mărime care o depăşeşte considerabil pe cea a sancţiunii aplicate furnizorului pentru neonorarea angajamentelor sale. Astfel, se creează situaţia în care răspunderea cumpărătorului pentru încălcarea legislaţiei, comisă de furnizor, este egalată cu povara fiscală care depăşeşte povara furnizorului. În acest context modificările sînt menite să corecteze situaţia referitoare la trecerea în cont a TVA în caz de neînregistrare sau nerespectare a termenului de înregistrare a facturii fiscale în registru", a subliniat Ioniţă.

Potrivit deputatului, au fost operate şi modificări ce vizează rectificarea facturii fiscale după adoptarea deciziei scrise de iniţiere a controlului fiscal care are ca obiect un raport prezentat incorect, sau pe perioada efectuării controlului documentar sau după efectuarea acestuia.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?