Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Moldova Agroindbank ajustează dobînzile la depozite la trendul macroeconomic

10 iul. 2013,, 13:30   Economie
7648 1
Foto: allmoldova.com
Cea mai mare instituţie financiară din Moldova, BC Moldova Agroindbank S. A. (MAIB), atrage mijloace de la populaţie în condiţii corespunzătoare trendului macroeconomic schimbător.

Într-un interviu acordat agenţiei "Infotag", preşedintele băncii, Serghei Cebotari, a spus că, potrivit totalurilor semestrului I, s-au produs modificări pozitive ale principalilor indicatori macroeconomici, al căror trend evoluează în sensul scăderii costului banilor pe piaţă.

"Datele pe ianuarie-mai 2013 arată că indicatorul cumulativ al inflaţiei a constituit 2,8%, iar rata anuală a acesteia a atins în perioada respectivă 5,7%. Vedem clar că indicele preţurilor de consum, de care este responsabilă Banca Naţională, pe parcursul ultimelor 16 luni se încadrează în ţinta urmărită de BNM - 5% plus-minus 1,5%", a spus managerul băncii.

Potrivit lui Cebotari, prin indicatorul stabil al inflaţiei un timp atît de îndelungat, regulatorul îi dă pieţei un semnal de reducere a costului resurselor, care urmează să conducă la o micşorare durabilă a dobînzilor la credite.

Preşedintele MAIB a anunţat că în timpul cel mai apropiat banca va proceda la etapa următoare, de la începutul anului curent, de coborîre a dobînzilor la depozite, comensurabile cu inflaţia în scădere.

"Prognozele analiştilor noştri arată că inflaţia după anul 2013, cel mai probabil, va coborî sub 5%. Iar în condiţiile în care indicele preţurilor de consum descreşte, trebuie să se reducă, în primul rînd, dobînzile de atragere a resurselor, pentru ca băncile să dispună de posibilitatea reală de plasare a acestora pe piaţă în condiţii mai atractive pentru beneficiarii de împrumuturi", a explicat Serghei Cebotari.

Referindu-se la situaţia macroeconomică, bancherul şi-a exprimat speranţa că ţara va avea în curînd un rating internaţional care să le uşureze în mare măsură băncilor moldoveneşti procedura de obţinere a resurselor pe termen lung de la creditorii externi.

"Dacă vom avea rating, vom putea lua resurse cu împrumut în condiţii mai atractive pentru noi. Odată cu apariţia unui rating constant pentru Moldova, creditorii potenţiali nu vor mai pune un accent atît de mare pe riscurile de ţară", a estimat Cebotari.

Întrebat cînd inflaţia şi dobînzile la depozite în scădere vor influenţa costul resurselor de credit ale MAIB cu un portofoliu de peste 8 mld. lei, preşedintele băncii a răspuns că sensul în care evoluează trendul macroeconomic pe de o parte şi situaţia stabilă de pe piaţa financiară pe de altă parte, vor conduce neapărat la scăderea lentă a dobînzilor la credite.

Potrivit bancherului, de la începutul anului 2013 se face simţită cererea clientelei băncii pentru preţuri mai mici la resursele financiare.

"Businessul, fără să aştepte ca dobînzile la depozite să descrească, bate la uşă şi ne grăbeşte să acordăm resurse la preţuri mai mici, deci atractive pentru sectorul real", a constatat bancherul.

"Noi aşteptăm ca produsul intern brut, pe care economia l-a înregistrat în trimestrul I (3,5%), să obţină un stimulent şi pe baza resurselor mai ieftine pe care băncile le vor deţine datorită dobînzilor descrescînde la depozite", a spus Serghei Cebotari, exprimîndu-şi speranţa că acest proces va cunoaşte o tendinţă constantă în sistemul bancar.

Preşedintele MAIB a mai relevat faptul că linia dobînzilor la depozite şi linia dobînzilor la credite au mereu o evoluţie şi o direcţie paralelă, dar pentru curba creditelor mereu este caracteristică o anumită întîrziere.

"Iniţial banca atrage resurse ceva mai ieftine şi imediat cum dispune de acestea într-un volum suficient, începe procesul de plasare a acestora pe piaţă", a conchis preşedintele Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari.

Moldova Agroindbank deţine depozite ale persoanelor fizice în valoare de 6,9 mld. lei, cel mai mare indicator pe sistemul bancar. Dobînzile pe care MAIB le-a aplicat pînă acum au constituit: 9,25% - în lei moldoveneşti, 6,25% - în dolari SUA şi 6,25% - în euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?