Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

UE a alocat un grant de 2 mil. euro pentru restaurarea Cetății Soroca

10 iul. 2013,, 11:08   Societate
3280 0
Foto: literaturasiarta.md
Uniunea Europeană a alocat un grant de 2 milioane de euro pentru restaurarea Cetății Soroca. Potrivit presei străine, în cadrul Proiectului de integrare europeană a Cetăţilor "Suceava-Hotin-Soroca" au fost alocate fonduri în valoare totală de 3 milioane de dolari.

Tototdată, 700 de milioane de euro au fost repartizaţi pentru restaurarea Cetăţii Hotin din regiunea Cernăuți, iar alte 300 de milioane de euro pentru restaurarea Cetății Suceava din orașul românesc cu acelaşi nume, în timp ce restul fondurilor au fost alocate pentru restaurarea Cetății Soroca.

În cadrul proiectului finanțat de UE la Soroca s-a organizat construcția capitală a drumurilor, străzilor principale, a două zone cu parcuri, precum și restaurarea Cetății Soroca, care datează din secolul al XVI-lea. Acum intrarea pe teritoriul cetăţii este gratuită. Vizitatorii pot urmări, de asemenea, activitatea arheologilor care își desfășoară activitatea pe teritoriul cetăţii.

Precum a menţionat vicepreşedintele Euroregiunii Nistru, preşedintele raionului Soroca, Victor Său, în orașul Soroca, cetatea poate fi văzută practic la fel cum a fost pe vremuri. Ce-i drept la început aceasta a fost din lemn. Primul ei proprietar a fost domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare. Datorită cetăţii, el a putut apăra pămînturile ţării de năvălirile Poloniei și Ungariei.

În anii 1550, noul proprietar, voievodul, Petru Rareş, a invitat constructori cu experienţă din Transilvania, care au construit o cetate din piatră cu forme rotunjite, dotînd-o cu patru turnuri.

Clădirea veche cu trei nivele este situată pe malul rîului Nistru. Diametrul ei e de 37,5 m, fiind înconjurată cu un val de înălţimea de 17-20 m și grosimea de 3,5 m.

La Cetatea Soroca se desfăşoară adesea diferite festivaluri şi concerte. Multe evenimente istorice sînt legate de cetate. În anul 1692 polonezii au luat cucerit cetatea și s-au apărat aici de Mustafa Pașa. Treizeci de ani mai tîrziu, Petru I, în timpul campaniei de la Prut, a trimis la Soroca forţele lui armate principale. A făcut orașul punct important pentru rezerva armatei. În conformitate cu Tratatul de Pace de la București din 1812 orașul i-a revenit Rusiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?