Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

CEA mai MARE de pe PLANETĂ: A înflorit planta cu denumire ruşinoasă (VIDEO )

10 iul. 2013,, 10:41   Externe
4655 0
Foto: deleysk.ru
Se numeşte Amorphophallus titanum, denumită astfel din combinaţia cuvintelor grecesti: amorphous (fără formă), phallus (penis) şi titan (gigant). Simplu, i se spune floarea-cadavru, după mirosul insuportabil pe care îl degajă.

Este considerată cea mai mare de pe planetă datorită dimensiunilor sale impresionante şi tocmai a înflorit duminică, la Grădina Botanică Naţională a Belgiei din oraşul Meise (în apropiere de Bruxelles), un eveniment destul de rar pentru această plantă supranumită „floarea cadavru” din cauza mirosului său pestilenţial, după cum relatează Centerblog.com.

Planta, care a înflorit pentru prima oară în Belgia din 2008, are o lungime de doi metri şi 44 de centimetri şi o greutate de aproximativ 50 de kilograme.Numele său atît de respingător se datorează mirosului pe care floarea îl emite, foarte asemănător cu cel de la un peşte în plin proces de putrefacţie.

Grădina botanică anunţase încă în data de 28 iunie că planta se pregăteşte de înflorire, ceea ce a fost o „surpriză totală pentru specialişti”.

Floarea, care se recomandă să fie admirată doar cu o batistă la nas, are un pistil galben ce poate creşte de la un 1,5 metri la 3 metri, şi o corolă violet. Forma i-a mai adus şi o altă denumire: „Floarea-Penis”.

A fost descoperită în 1878 de botanistul italian Odoardo Beccari în pădurile tropicale din Sumatra. De-a lungul timpului a constituit subiectul mai multor documentare, datorită dimensiunilor ei unice, dar şi felului în care se dezvoltă. Mai exact, înfloreşte o dată la cîţiva ani, iar floarea în sine nu durează mai mult de 72 de ore. Suficient timp pentru a degaja mirosul de cadavru în stare avansată de putrefacţie. Mirosul atît de urît face ca nicio albină sau fluture să nu o poată Poleniza. Prin urmare, planta se autofecundează!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?