Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Irlanda va organiza un referendum pe tema avortului

28 sep. 2017,, 23:30   Externe
2577 0

Un referendum pe tema legislației privind avortul va fi organizat în 2018 în Irlanda, a anunțat Guvernul irlandez.

Potrivit unui comunicat de presă citat de CNN, referendumul va avea loc în lunile mai sau iunie 2018, cu cîteva luni înainte ca Papa Francisc să ajungă în această țară predominant catolică și care este printre cele mai restrictive din Europa cînd vine vorba de întreruperile de sarcină.

Premierul irlandez Leo Varadkar, care a venit la conducerea Guvernului în luna iunie, a promis organizarea unui referendum, ca urmare a recomandărilor făcute de Adunarea Cetățenilor, grup care a strîns mărturii de la peste 13.000 de femei.

Astfel, Varadkar a precizat că raportul Adunării Cetățenilor este, în prezent, analizat de un comitet parlamentar. „După ce avem raportul Comitetului, vom pregăti o Lege a referendumului, care va fi trimisă spre vot Parlamentului. Referendumul va avea loc în mai sau iunie 2018”, a spus el.


În general, Varadkar a abordat o poziție conservatoare în ceea ce privește legislația antiavort, deși a sugerat că Amendamentul 8 din Constituție este prea restrictiv. „Orice amendament din Constituție are nevoie de atenta observație a oamenilor. Ar trebui să li se acorde suficient timp să ia în considerare toate aspectele și să participe la dezbaterea publică”, a mai spus premierul Irlandei.

În luna martie, mii de activiști au demonstrat în Dublin, față de Legile care interzic avortul. Totodată, în Irlanda va avea loc Marșul pentru dreptul la alegere, la care sunt așteptate să participe zeci de mii de persoane.

Mulți activiști pentru drepturile femeilor au lăudat anunțul premierului Varadkar, însă sunt multe voci care și-au exprimat temerea că referendumul ar putea reprezenta un pas pentru restricționarea manifestațiilor de acest tip.

„Ne bucurăm să auzim că va fi organizat un referendum în prima jumătate a lui 2018. Am așteptat destul să ni se permită să decidem ce facem cu propriile corpuri. Chiar și așa, rămînem reticenți pînă cînd vom afla care va fi tema; ne temem că referendumul ar putea oferi femeilor un acces limitat și că ar putea repeta eșecul Legii de protecție a vieții în timpul sarcinii”, a declarat Linda Kavanagh, purtătoarea de cuvînt a campaniei pentru dreptul femeilor de a întrupe o sarcină, pentru CNN.

Potrivit statisticilor oferite de Guvernul irlandez, aproximativ 4 mii de femei irlandeze au călătorit în Anglia și Țara Galilor pentru întrerupere de sarcină.

„Avem nevoie de o legislație realistă, care să ofere accesul femeilor la astfel de servicii medicale. În caz contrar, ele vor continua să meargă în alte țări pentru a renunța la o sarcină nedorită sau vor încălca Legea. Este absolut necesar ca Guvernul să înțeleagă că cele peste 30 mii de persoane care vor manifesta pe străzi, recurg la acest gest pentru că vor să aibă dreptul la decizie”, a mai spus Linda Kavanagh.

Pe de altă parte, Cora Sherlock, purtătoarea de cuvînt a campaniei pro-viață, a declarat că irlandezii „au toate motivele să fie mîndri de Amendamentul 8”. „Nu am susținut niciodată că Irlanda e perfectă, dar avem toate motivele să fim mândri de amendamentul care interzice avortul. Campania pro-viață va continua să scoată în evidență efectele pozitive ale acestui amendament și efectul devastator pe care îl are asupra societăților dreptul de a renunța la o sarcină nedorită”, a spus ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?