Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Orașul pierdut al lui Alexandru Macedon, găsit cu ajutorul dronelor

28 sep. 2017,, 00:30   Ştiinţă şi IT
9342 0

Un oraș misterios, despre care se crede că a fost fondat de Alexandru Macedon în urmă cu 2000 de ani, a fost descoperit de arheologii britanici cu ajutorul unor drone, scrie The Times.

Qalatga Darband, situat în nordul Irakului a fost pierdut pentru mai mult de 2000 de ani, pînă cînd cercetătorii au dat peste el după ce au zburat cu drone peste o zonă interzisă mult timp.

Un oraș misterios, despre care se crede că a fost fondat de Alexandru Macedonski în urmă cu 2.000 de ani, a fost descoperit de arheologii britanici cu ajutorul unor drone, scrie The Times.

Qalatga Darband situat în nordul Irakului a fost pierdut pentru mai mult de 2.000 de ani, pînă cînd cercetătorii au dat peste el după ce au zburat cu un drone peste o zonă interzisă mult timp.


Arheologii de la British Museum au devenit interesați de acea zonă după ce au avut acces la o serie de fotografii realizate din satelit de guvernul american în scopuri militare în anii ’60.

Echipa britanică a confirmat apoi amplasarea orașului după ce au zburat deasupra zonei cu o dronă dotată cu o cameră foto. Imaginile surprinse au reușit să stabilească forma așezării acum îngropată în pămînt.

John MacGinnis, unul dintre arheologii din echipa care investighează descoperirea spune că Qalatga Darband a fost un oraș înfloritor și a existat în ultimele două secole ale mileniului trecut. Orașul a fost construit cel mai probabil de Alexandru Macedon în 331 î.Hr., în timp ce îl urmărea pe Darius al III-lea al Persiei, înainte de al învinge în lupta de la Gaugamela.

Prin prelucrarea imaginilor pentru a evidenția contrastele în culoare, echipa a putut stabili contururile unei clădiri dreptunghiulare mari, ascunse sub câmpurile de grâu și orz.

MacGinnis a spus că: „Drona a dat rezultate excelente” și a explicat cum a fost posibilă identificarea clădirilor. „În cazul în care există pereți subterani, grîul și orzul nu cresc la fel de bine, astfel încît există diferențe de culoare în creșterea culturilor.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?