X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

În Moldova s-a încheiat cu succes exerciţiul EU MOLDEX 2017

22 sep. 2017,, 16:40   Societate
3042 0

În Republica Moldova s-a încheiat cu succes exerciţiul amplu de intervenţie în situaţii de risc EU MOLDEX 2017, la care au participat echipe de salvatori din ţările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.


Potrivit unui comunicat al Delegaţiei UE în RM, exerciţiul a fost organizat şi finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului pentru prevenirea, pregătirea şi reacţia la dezastrele naturale şi antropogene în ţările Parteneriatului Estic (PPRD East 2).

Obiectivul exerciţiului EU MOLDEX 2017 este de a evalua şi a îmbunătăţi capacitatea echipelor de intervenţie din diferite ţări de a salva vieţi şi a minimiza pierderile cauzate de dezastrele la scară largă.

EU MOLDEX 2017 s-a derulat în baza scenariului a trei situaţii de urgenţă ce au loc simultan: un cutremur de pămînt cu prăbuşirea unor clădiri şi a unui dig, inundaţii provocate de prăbuşirea digului şi un accident rutier cu eliberarea în aer a unor substanţe chimice periculoase. Pentru a remedia această situaţie de urgenţă complexă, Republica Moldova a solicitat asistenţă prin intermediul Centrului de Coordonare a Răspunsului în Situaţii de Urgenţă (ERCC) al Comisiei Europene – exact aşa cum ar fi procedat în caz de o situaţie reală.

La exerciţiu au participat peste 600 de echipe naţionale de salvare, observatori internaţionali şi personal auxiliar. De asemenea, la eveniment au participat echipe şi experţi din Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Marea Britanie şi România.

Şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, general-maiorul Mihail Harabagiu, a afirmat că experienţa dobîndită este una esenţială.

„Pentru Republica Moldova a fost o onoare să organizeze acest exerciţiu de amploare. În permanenţă trebuie să ne verificăm capacităţile cu noi scenarii de dezastre. Naturale sau provocate de om, dezastrele nu cunosc graniţe, şi forţa noastră constă în potenţialul nostru comun de colaborare, coordonare şi reacţie la nivel regional şi internaţional", a spus el la încheierea aplicaţiilor.

Şefa Serviciului Politica Protecţiei Civile al Direcţiei Generale Ajutor Umanitar şi Protecţie Civilă a Consiliului Europei, Julia Stewart-David, a declarat că dezastrele din ultima vreme, de exemplu incendiile de pădure din Europa şi uraganele Irma şi Jose, ne-au amintit că ţările nu reuşesc întotdeauna să se confrunte cu dezastrele de unele singure.

„Pregătirea în comun este cheia pentru asigurarea unei reacţii prompte şi coordonate. EU MOLDEX 2017, fiind primele aplicaţii în regiune finanţate de UE, reprezintă o activitate concretă pentru o mai bună pregătire comună", a spus ea.

Programul PPRD East 2 are obiectivul de a contribui la pacea, stabilitatea, securitatea şi prosperitatea ţărilor Parteneriatului Estic. Programul este orientat, de asemenea, spre îmbunătăţirea condiţiilor mediului, populaţiei, patrimoniului cultural, resurselor şi infrastructurii regionale, prin consolidarea capacităţii de adaptare, a pregătirii şi a răspunsului ţărilor partenere la dezastrele antropogene şi naturale. Programul este prevăzut pentru o perioadă de patru ani şi are un buget de 5,5 mil. euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?