Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Moldova și Ucraina vor implementa proiecte comune noi

20 sep. 2017,, 13:50   Economie
3526 7

Moldova și Ucraina au majorat volumul schimbului de mărfuri cu o treime și vor continua să extindă comerțul pe calea lansării unor proiecte comune de promovare a produselor pe piețele internaționale.

Acest acord a fost stabilit de către vicepremierul, ministrul Economiei al Moldovei, Octavian Calmîc, și prim-vicepremierul Ucrainei, ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului al acestei țări, Stepan Kubiv, în timpul unei întrevederi desfășurate la Odessa, în cadrul căreia ei au discutat actualul nivel al relațiilor comercial-economice dintre cele două state, precum și perspectivele de dezvoltare a acestora, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, analizînd evoluția relațiilor comercial-economice dintre Moldova și Ucraina, vicepremierii ambelor țări au constatat că, în prima jumătate a anului curent, în comparație cu perioada similară a anului trecut, schimbul de mărfuri dintre cele două țări s-a majorat cu peste 30 la sută, datorită sporirii livrărilor atît ale agenților economici moldoveni, cît și ale celor ucraineni. Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au specificat că schimbul de mărfuri între țări ar putea crește și mai mult, datorită unei cooperări mai eficiente cu UE, stabilirii relațiilor de parteneriat bilaterale cu UE.

Referindu-se la intensificarea relațiilor bilaterale, vicepremierii au specificat că, în pofida unor rezultate pozitive în dezvoltarea relațiilor comercial-economice, părțile nu au valorificat pe deplin potențialul existent al celor două state, inclusiv în realizarea proiectelor investiționale cu participarea activă a agenților economici din ambele țări, dar și a partenerilor din alte regiuni ale lumii, folosirea platformelor regionale și internaționale etc.

În acest context, Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au convenit să impulsioneze activitatea grupelor de experți în diverse domenii pentru ca aceștia să elaboreze și să prezinte în termen rezonabil proiecte noi de dezvoltare a relațiilor comercial-economice.


Astfel, accentul a fost pus pe proiectele de cooperare regională, deoarece, în opinia vicepremierilor din ambele țări, acest lucru nu numai va contribui la dezvoltarea relațiilor comercial-economice în ansamblu, ci și va servi drept o platformă bună pentru dezvoltarea economică a regiunilor din Moldova și Ucraina, inițierea unor proiecte mixte de promovare a produselor sale pe piețele internaționale etc.

În cadrul dialogului, Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au mai examinat unele probleme existente în relațiile comercial-economice între Moldova și Ucraina, în special legate de exportul/importul de ciment, transportul de pasageri, starea mediului și a Nistrului, funcționarea complexului energetic la Novodnestrovsk etc.

Vicepremierii Moldovei și Ucrainei au convenit să continue dialogul bilateral pe marginea funcționării complexului energetic de la Novodnestrovsk, ținînd cont de situația ecologică din această zonă, precum și de-a lungul bazinului rîului Nistru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?