Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4037

Transnistria a explicat Parlamentului European de ce nu doreşte în Uniunea Europeană

5 iul. 2013,, 10:14   Societate
6992 0
Foto: mignews.com
Dezvoltarea economiei Transnistriei "este frînată în mod artificial de o serie de impedimente birocratice pe care Moldova le creează cu sprijinul moral al Uniunii Europene", a afirmat viceministrul afacerilor externe al autoproclamatei rmn, Igor Şornicov, la conferinţa internaţională "Abhazia şi Europa – căi spre o înţelegere reciprocă şi apropiere", care şi-a încheiat lucrările la Bruxelles.

În raportul lui Şornicov, citat de agenţia "Infotag", se spune: "În ultima perioadă, interacţiunea transnistreano-europeană în sfera economică se constituie insuficient de pozitiv. Condiţiile de export în UE sînt de o asemenea natură, încît întreprinderile din Transnistria nu pot funcţiona la capacitate deplină. În plus, la negocierile pentru aderarea Moldovei la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, partea europeană s-a dovedit a fi nepregătită să ia în calcul interesele agenţilor economici transnistreni. Businessul transnistrean a fost pus în faţa faptului împlinit: să treacă la standardele moldoveneşti pentru a face afaceri în condiţiile impredictibile ale zonei de liber schimb, sau, pur şi simplu, să sisteze producţia, pentru a nu suporta costuri suplimentare ulterior".

În acelaşi timp, Şornicov recunoaşte faptul că Bruxelles-ul promovează "o strategie bine gîndită şi cîntărită" în raport cu Transnistria.

"Azi însă această strategie a condus la situaţia în care transnistrenii nu mai văd perspective în dezvoltarea relaţiilor economice cu UE. Probabil, exporturile care se efectuează acum către statele UE reprezintă acel maxim pe care Uniunea Europeană şi-l poate permite. Astfel, Transnistria a adoptat cursul ferm de antrenare în asociaţiile de integrare eurasiatice. Noi sîntem convinşi că doar accesul întreprinderilor transnistrene pe piaţa Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan va oferi perspective reale de creştere economică republicii noastre. Azi MAE al RMN desfăşoară o activitate sistemică în această direcţie", a anunţat el.

Vorbind despre drepturile omului, şeful adjunct al autorităţii tiraspolene de politică externă a relevat faptul că "transnistrenii rămîn a fi lipsiți de posibilitatea de a-şi părăsi statul în lipsa paşaportului altui stat".

"Pentru acest motiv, dintre 500 mii de cetăţeni transnistreni circa 200 mii şi-au dobîndit cetăţenia Federaţiei Ruse, 100 mii – cetăţenia Ucrainei, mulţi deţin paşapoarte ale altor ţări, de exemplu, al Bulgariei, membră a UE. Dar şi în acest caz Moldova îi împiedică pe transnistreni să-şi exercite dreptul firesc de deplasare.

Dacă un cetăţean al Transnistriei nu are permis de şedere în Moldova în paşaportul său pentru străinătate, lui i se aplică amendă şi este împiedicat să călătorească în continuare. Totodată, de curînd, transnistrenii au fost lipsiți de posibilitatea de a obţine un act privind locul de trai în Moldova. În cazul de faţă este vorba despre documentarea silită a populaţiei – Moldova îi impune pe locuitorii Transnistriei să adopte cetăţenia moldovenească".

Şornicov s-a declarat convins că UE deţine "toate posibilităţile pentru a înceta această practică dăunătoare şi a schimba situaţia în conformitate cu normele europene".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?