Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Alexandr Dughin: Integrarea eurasiatică va deschide perspective de unire în faţa României şi a Moldovei

4 iul. 2013,, 16:08   Politică
6219 6
Foto: saqinform.ge
Locul României este în Comunitatea Economică Eurasiatică. Pentru aceasta există temeiuri geopolitice, cultural-istorice şi economice, este convins cunoscutul filozof şi politolog, liderul "Mişcării Eurasiatice" internaţionale, Alexandr Dughin.

Potrivit agenţiei "Infotag", într-un interviu acordat postului de radio "Vocea Rusiei", savantul a afirmat că unirea României cu Moldova, la care visează mulţi politicieni români, ar putea deveni o perspectivă reală în cadrul proiectului eurasiatic.

"Personal, nu am îndoieli în privinţa faptului că Moldova, după alegerile în care blocul comuniştilor şi patrioţilor trebuie să aibă o prestaţie puternică, va lua cursul spre integrarea în spaţiul eurasiatic. Transnistria, fără să mai aştepte pe cineva, a declarat deja această intenţie prin ministrul său de externe, Nina Ştanschi. Veţi vedea şi dumneavoastră că România va deveni veriga a treia în lanţul regional de apropiere de uniunea nouă. Şi aderînd la aceasta, ea ar putea pe deplin să se unească cu Moldova, în a cărei componenţă ar reveni Transnistria. În ultima instanţă, toţi vor avea doar de cîştigat!", a declarat politologul.

În viziunea sa, calitatea României de membră a Uniunii Europene nu trebuie să îi împiedice pe politicieni să opteze pentru vectorul de dezvoltare eurasiatic.

"România se află în mod evident la periferia Uniunii Europene, este un oaspete nepoftit acolo, în tabelul rangurilor este chiar mai jos decît ţările nefavorabile – Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. Acestora li se spune cu dispreţ în UE "grupul PIIGS", adică, să am iertare, "grupul porcilor". Şi atunci România, în acest caz, ar fi în genere o ţară de categoria a zecea?", s-a întrebat Dughin.

El a spus despre aceasta că este "o situaţie ruşinoasă pentru o naţiune care are o mare cultură ortodoxă, o adevărată perlă a culturii europene a secolelor al XIX-XX-lea".

Dughin susţine că nici în Moldova, nici în Transnistria, nici în Rusia nu există niciun fel de premise politice, juridice, militare sau psihologice pentru "scenariul georgian" de rezolvare a problemei transnistrene.

"De fapt, "scenariul georgian" a dovedit principalul: americanii nu sînt capabili să asigure suveranitatea ţărilor în spaţiul post-sovietic. Cheia consolidării acestei suveranităţi se află la Moscova, care deţine pîrghii efective de influenţă asupra situaţiei, politice, economice, sociale, culturale. Şi nu există niciun raţionament ca problema transnistreană să fie rezolvată în maniera Saakaşvili. Eu nu cunosc nicio persoană la Chişinău care să dorească ca aceasta să se facă anume astfel. Dacă însă, ipotetic, un asemenea maniac se va găsi în Moldova şi conflictul va fi provocat, puterea militară a Rusiei va fi, bineînţeles, suficientă pentru ca problema să fie eliminată de pe agenda zilei", a afirmat Dughin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?