Solicitarea lui Erdoğan către Candu

Solicitarea lui Erdoğan către Candu

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și-a încheiat vizita oficială în Turcia cu o întrevedere cu liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan, informează NOI.md.

În timpul întîlnirii, oficialii au trecut în revistă succesele relațiilor moldo-turce și implementarea a noi proiecte care vor duce la fortificarea lor. Cei doi oficiali au discutat și despre posibilitatea de a simplifica circulația cetățenilor. Andrian Candu a declarat că autoritățile de la Chișinău vor examina și vor răspunde foarte curînd la solicitarea Turciei de a le permite cetățenilor turci să călătorească în Moldova doar în baza buletinului de identitate.

Președintele Turciei a abordat subiectul privind relațiile cu Găgăuzia. Erdoğan a apreciat îmbunătățirea vizibilă a acestora și a declarat că Găgăuzia este un element important în relațiile moldo-turce. „Chiar dacă nu avem graniță comună, avem relații strînse datorită Găgăuziei, care reprezintă un pod de prietenie între Republica Moldova și Turcia”, a precizat liderul de la Ankara.

Oficialii au vorbit și despre riscurile și provocările de securitate din regiune. Președintele Erdoğan a menționat că Turcia condamnă orice formă de separatism și a declarat că statul pe care îl conduce îi va încuraja mereu pe găgăuzi să se integreze în procesele din Republica Moldova, să învețe limba găgăuză și cea de stat și să participe activ la treburile interne.

Referindu-se la relațiile comerciale bilaterale, președintele Turciei a remarcat că cele două țări trebuie să impulsioneze și mai mult investițiile și comerțul, astfel încît, în scurt timp, să ajungă la schimburi comerciale de un miliard de dolari.

Andrian Candu i-a mulțumit președintelui turc pentru susținerea Republicii Moldova, atît la nivel economic, politic, cît și social, în țara noastră fiind implementate diverse proiecte prin intermediul TIKA în domenii precum alimentarea cu apă potabilă, igienă, sănătate, educație ș.a.

Spicherul legislativului de la Chișinău l-a invitat pe președintele turc să viziteze Republica Moldova. La rîndul său, Recep Tayyip Erdoğan a menționat că va încerca să efectueze o vizită la Chișinău pînă la sfîrșitul acestui an.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Sondaj Toate

load