Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Top 5 cele mai ”deschise” instituții publice

3 iul. 2013,, 12:07   Societate
2829 0
Foto: etftrends.com
Ministerul Sănătății, cel al Afacerilor Interne și Biroul Național de Statistică sînt cele mai ”deschise” instituții, cu cele mai multe date publicate pe www.date.gov.md, transmite Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Lista e urmată de Ministerul Economie și cel al Educației.

Iată clasamentul instituțiilor conform numărului de date publicate:

1. Ministerul Sănătății – 112 seturi de date;
2. Ministerul Afacerilor Interne – 90 seturi de date;
3. Biroul Naţional de Statistică – 86 seturi de date;
4. Ministerul Economiei – 50 seturi de date;
5. Ministerul Educaţiei – 31 seturi de date.

La coada listei, cu cele mai puține date publicate, se regăsesc Agenţia Medicamentului, Centrul de Acreditare în domeniul Evaluării Conformităţii Produselor, Centrul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui, şi Serviciul Vamal.

În același timp, Serviciul Vamal comunică că instituția nu a fost inclusă în listă de la data lansării paginii, fiind incluse în special autoritățile publice centrale.

Totodată fiind deschişi spre oferirea informațiilor de interes public și sporirea transparenței în activitate, la solicitarea şi inițiativa SV, instituția a fost acceptată să fie inclusă în catalog, doar recent - la sfîrșit de aprilie, început de mai.

Astfel, pînă în prezent au fost colectate datele ce reprezintă interes pentru publicul și registrele respective sînt in proces de publicare date.gov.md.

Topul a fost realizat în baza unui raport din 2012. Potrivit acestuia, s-au identificat și un șir de probleme în deschiderea datelor, printre care frecvența redusă de folosire a acestora și formatul diferit de publicare.

Amintim că în aprilie 2011, a fost creat site-ul de date guvernamentale, cu caracter public, www.date.gov.md. Acesta urma să asigure transparența în luarea deciziilor și participarea cetățeanului la actul de guvernare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?