X 
Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4041

Veaceslav Gamurari: Trendul asigurărilor trebuie să-i pună în gardă pe responsabilii de dezvoltarea acestora

3 iul. 2013,, 09:24   Societate
2729 0
Foto: businessclass.md
Trendul de dezvoltare a pieţei asigurărilor trebuie să-i pună în gardă pe cei care sînt responsabili pentru dezvoltarea ei, susţine administratorul partenerului brokerului de asigurări-reasigurări COVERINS, Veaceslav Gamurari.

Agenţia "Infotag" comunică, citînd interviul acordat de Gamurari revistei "Profit", că anul trecut nu a fost marcat prin nimic deosebit în dezvoltarea societăţilor de asigurări, piaţa a trecut pentru a doua oară de hotarul de 1 mld. lei la primele de asigurare, înregistrînd o creştere nesemnificativă.

"Structura portofoliului nu s-a schimbat: asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto şi Cartea Verde constituie baza pieţei, acestora revenindu-le o cotă de 43% din totalul primelor de asigurare subscrise", a constatat el.

Brokerul a relevat faptul că nici cei cinci lideri nu au suferit schimbări, aceştia sînt Moldasig, ASITO, Moldcargo, Grawe Carat, Donaris Group, cărora le revin 77% din prime.

"Din cele 24 de companii de asigurări înregistrate, 17 au activat real pe piaţă, unui număr de şapte companii le-au fost retrase licenţele. Zece companii au încheiat anul cu un rezultat financiar negativ. Beneficiul pe piaţa asigurărilor este destul de scăzut, de 57 mil. lei", a menţionat Gamurari, subliniind faptul că primele cinci companii sînt asigurătorii cei mai profitabili.

Aproximativ aceeaşi situaţie se menţine pe piaţa brokerilor în asigurări, primilor zece revenindu-le 45% din totalul primelor subscrise cu medierea brokerilor.

"Şi asta în condiţiile în care 79 de firme de brokeraj au fost înregistrate în R.Moldova în anul 2012", a amintit Gamurari, menţionînd faptul că pe parcursul mai multor ani se evidenţiază clar grupurile lider, şi în cazul companiilor de asigurări, şi în cel al brokerilor în asigurări.

Referindu-se la oportunităţile noi în dezvoltarea pieţei asigurărilor, brokerul a afirmat că statul trebuie să renunţe la calitatea de "asigurător principal al ţării" şi să le delege asigurătorilor funcţiile care îi sînt improprii.

"Trebuie promovate tipurile de asigurări noi, pentru început, sub formă obligatorie. În primul rînd, asigurările de bunuri – edificii, case şi apartamente, dar şi de răspundere a medicilor pentru erorile comise în procesul activităţii profesionale. Trebuie să existe o atitudine mai serioasă faţă de tipurile deja existente de asigurare de răspundere, care mai au încă un caracter simbolic: a notarilor, auditorilor, arhitecţilor şi altor categorii profesionale, dar şi a întreprinderilor – sursă de pericol sporit", a opinat specialistul.

În viziunea brokerului Veaceslav Gamurari, în R.Moldova trebuie create condiţii fiscale favorabile, care să contribuie la dezvoltarea segmentului asigurărilor de viaţă ale oamenilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?