Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Londra și Dublinul salută poziția UE

8 sep. 2017,, 12:20   Externe
1943 0

Într-un document de poziție care urmează să fie publicat zilele următoare, Comisia Europeană cere Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să își asume responsabilitatea pentru reglementarea regimului de frontieră cu Irlanda, după Brexit.

Atît guvernul de la Londra, cît și cel de la Bruxelles au reacționat favorabil, informează Xinhua.

"În special, angajamentul de a evita orice infrastructură fizică la frontieră este un pas foarte important înainte. După cum arată documentul de poziție al Regatului Unit, acesta este un obiectiv crucial pentru guvern, dată fiind importanța procesului de pace în Irlanda de Nord. Am fost foarte clari în documentul nostru de poziție că natura frontierei înseamnă că trebuie găsită o soluție de comun acord, reciprocă (...) salutăm continuarea recunoașterii de către Comisie a necesității unor soluții flexibile și cu imaginație", a declarat un purtător de cuvînt al guvernului de la Londra.

La Dublin, guvernul a dat publicității un comunicat în care arată că "documentul (Comisiei Europene — n. red.) reflectă clar cooperarea continuă, îndeaproape, dintre Irlanda și grupul de lucru al UE și se bazează pe liniile directoare ale Consiliului European și ale mandatului de negociere ulterior, în care preocupările și prioritățile Irlandei au fost recunoscute ferm". "Prioritățile noastre rămîn protejarea Acordului din Vinerea Mare și procesul de pace, inclusiv prin evitarea unei frontiere dure, și păstrarea zonei comune de călătorie", subliniază guvernul Republicii Irlanda.

Anterior, tot joi negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, se declarase îngrijorat de poziția Londrei. "Regatul Unit dorește ca UE să suspende aplicarea legilor sale, uniunea sa vamală și piața unică la ceea ce va fi o nouă frontieră externă pentru UE, iar Londra dorește să folosească Irlanda ca un fel de test pentru viitoarele relații vamale dintre UE și Regatul Unit. Acest lucru nu se va întîmpla", avertizase el.


Frontiera dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord — parte a Regatului Unit — va fi singura frontieră terestră dintre Regat și Uniunea Europeană, după Brexit. Acordul de pace din Irlanda de Nord, cunoscut ca Acordul din Vinerea Mare, prevede o cooperare transfrontalieră și recunoaște legăturile ale populației nord-irlandeze atît cu Irlanda, cît și cu Marea Britanie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?