X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Elena Matveeva: Datoriile externe nu ar trebui să ne sperie

1 iul. 2013,, 11:09   Economie
5270 0
Foto: yakazanec.com
"Împrumuturile sînt unele dintre principalele instrumente de dezvoltare economică, atît la nivel micro-, cît şi la nivel macroeconomic, prin urmare acestea nu ar trebui să ne sperie. Astăzi, în lume, practic, nu există ţări fără datorii externe", a declarat într-un interviu acordat revistei Profit, şefa Direcţiei generale datorii publice din cadrul Ministerului Finanţelor, Elena Matveeva.

Potrivit Agenţiei "Infotag", Elena Matveeva susţine că pentru Moldova este important ca împrumuturile externe contractate să fie destinate creşterii economice durabile, dezvoltării şi modernizării economiei şi infrastructurii serviciilor publice, şi nu a consumului.

"La finele anului 2012, datoria externă a ţării constituia $ 6,132 mld. (84,2% din PIB), dintre care datoria publică externă constituia $ 1,762 mld. sau 28,7%. Astfel, datoria externă a Moldovei pe cap de locuitor constituie $ 1,7 mii, iar datoria publică - $ 495,17. La finele lunii martie, datoria publică externă a constituit $ 1,708 mld., fiind în scădere cu $ 53,8 mil. sau cu 3,1%, comparativ cu finele anului 2012", susţine sursa citată.

Potrivit ei, Moldova nu are datorii cu termen expirat faţă de creditorii externi, iar toate plăţile faţă de aceştia sînt efectuate la timp.

"Pe parcursul ultimilor ani, datoria publică externă a înregistrat o evoluţie ascendentă stabilă. Astfel, la finele lunii martie 2013, datoria publică externă s-a majorat cu 26,7% comparativ cu finele anului 2010. În conformitate cu recomandările Băncii Mondiale şi FMI, datoria publică externă nu ar trebui să depăşească 40% din PIB pentru ţările cu performanţe medii în implementarea politicilor de promovare a creşterii economice şi reducere a sărăciei. Astfel, în cazul Republicii Moldova, ponderea datoriei publice externe în PIB la finele lunii martie 2013 a constituit 22%, fiind în scădere cu 2,2 p.p. comparativ cu finele anului 2012. Prin urmare, la moment nu există semne de îngrijorare", a spus responsabilul din cadrul ministerului.

Referindu-se la Eurobondurile plasate pe piaţa internaţională de Ministerul Finanţelor pentru suma de $75 mil, la rata fixă a dobînzii în valoare de 9,88%, Elena Matveeva susţine că la 29 octombrie 2009, a fost efectuată ultima plată pentru Valorile Mobiliare de Stat emise în anul 1997, astfel Eurobondul fiind răscumpărat integral.

Întrebată dacă în timpul apropiat Moldova va putea apela din nou la împrumuturi de pe piaţa externă, prin intermediul emiterii Eurobondurilor, ea a menţionat că "activitatea ministerului va fi direcţionată spre atragerea surselor la condiţii concesionale şi abţinerea de la împrumuturi comerciale pe termen mediu pînă la creşterea capacităţii de management al datoriei şi nivelului de implementare a proiectelor".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?