Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Cum Hollywood-ul l-a sprijinit pe Hitler?

1 iul. 2013,, 03:35   Externe
4529 0
Foto: bm.img.com.ua
Un istoric australian, membru al organizației Harvard’s Society of Fellows, Ben Urwand, susține că deține documente care dovedesc că marile studiouri de la Hollywood au cooperat cu entuziasm la efortul de propagandă nazistă, scrie Die Welt.

După Vatican, Banca Elveției și corporații americane ca I.B.M., General Motors sau DuPont a venit și randul Hollywood-ului să fie acuzat de legături cu Cel de-al Treilea Reich. Inainte să facă filme ca "Dictatorul" sau Casablanca" studiourile de film americane au îmbrățișat cenzura nazistă.

Istoricul Ben Urwand va lansa în luna octombrie o carte numită "The Collaboration: Hollywood’s Pact With Hitler" ( "Colaborare: Pactul Hollywood-ului cu Hitler") în care sustțne că a existat o comunicare ascunsă între șefii de la Hollywood și Al III-lea Reich.

"Hollywood-ul nu doar a colaborat cu Germania Nazistă, ci chiar cu omul Adolf Hitler", - a declarat Ben Urwand pentru New York Times.

Colaboararea dintre Hollywood și naziști a început în anii '30 cînd Carl Laemmle Jr de la studiourile Universal a fost de acord să cenzureze foarte multe scene din filmul "All Quiet On The Western Front", prima peliculă despre Primul Război Mondial după o serie de violențe în stradă stîrnite în Germania de Partidul Nazist.

"Am găsit cîteva documente șocante în Arhivele Naționale de la Washington care explică cum MGM își proteja profitul" susține Ben Urwand care îi acuză pe cei de la MGM de strînse legături financiare cu Partidul Nazist.

Cartea detaliază cum Hitler, după ce a ajuns la putere, a numit un consul pentru monitorizarea Hollywoodului Georg Gyssling care viziona filmele americane și dicta scenă cu scenă cadrele care trebuiau scoase.

Lucrarea mai scoate la lumină cum șefii de studio, mulți dintre ei evrei, cenzurau filmele pentru a fi potrivite propagandei naziste și pentru a ajuta la atragerea de fonduri pentru achiziționarea de armament.

Cartea i-a făcut pe unii academicieni să ridice din sprîncene în timp ce alți istorici susțin că colaborarea dintre regimul german și perioada de glorie a studiourilor de film americane nu este o noutate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?