X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4035

Germania va continua instruirea managerilor din Moldova

4 sep. 2017,, 14:12   Business
3423 0

Germania va continua instruirea managerilor din companiile moldovenești.

Termenul de implementare a Programului moldo-german de pregătire și perfecționare a managerilor de la întreprinderile din Moldova va fi prelungit cu încă trei ani – de la 1 ianuarie 2018 pînă la 31 decembrie 2020, relatează NOI.md.

Acest lucru va fi stipulat în Declarația de intenții comună pe care prevede să o semneze Ministerul Economiei și Infrastructurii al Moldovei și Ministerul Federal al Economiei și Energiei al RFG în vederea continuării cooperării în domeniul pregătirii și perfecționării managerilor de la întreprinderile din diferite sectoare ale economiei moldovenești. Guvernul Moldovei a aprobat proiectul acestei declarații, inițierea negocierilor pe marginea ei și semnarea ulterioară a acestui document.

Programului de perfecționare a managerilor „Moldova-Germania” a fost lansat oficial pe 19 noiembrie 2008 pe calea semnării unui memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul perfecționării managerilor de la întreprinderile moldovenești între Ministerul Economiei și Comerțului al Moldovei și Ministerul Federal a Economiei și Tehnologiilor al Germaniei. În prezent cooperarea cu Moldova în acest domeniu este efectuată de RFG în baza unei declarații de intenții comune, semnate de Ministerul Economiei al RM și Ministerul Federal al Economiei și Energiei al RFG din 17 mai 2011.

Obiectivul de bază al noii declarații este prelungirea termenului de realizare a Programului de perfecționare a managerilor de la întreprinderile din Moldova pînă la finele anului 2020, în vederea pregătirii noii generații de manageri care ar contribui considerabil la modernizarea economiei Moldovei și impulsionarea cooperării moldo-germane. Programul de traininguri va forma participanții în vederea inițierii contactelor și cooperării cu întreprinderile germane.


În cadrul Programului managerii moldoveni vor căpăta deprinderile necesare pentru implementarea reformelor la întreprinderile administrate în vederea sporirii competitivității companiilor și transformării acestora în parteneri siguri pentru cooperarea cu partenerii germani.

Programul este implementat în două etape. Prima etapă este realizată în Moldova și prevede organizarea de către Camera de Comerț și Industrie a cursurilor de pregătire a managerilor participanți la Program către un stagiu în Germania pentru studierea specificului culturii de business germane, îmbunătățirea deprinderilor de comunicare în afaceri, studierea tehnicilor de susținere a negocierilor, obținerea de noi cunoștințe profesionale.

Cea de-a doua etapă a Programului în Germania prevede diverse stagii și practici, vizitarea întreprinderilor, participarea la seminare practice și traininguri. Programul este destinat managerilor de nivel mediu și superior din cadrul întreprinderilor moldovenești ce dispun de un potențial de export, personal calificat și doresc să stabilească contacte noi sau să le extindă pe cele existente cu partenerii din Germania.

Cheltuielile de implementare a Programului pe teritoriul Germaniei sînt acoperite de partea germană. În RFG fiecare participant moldovean beneficiază de o bursă în valoare de 400 de euro, este asigurat cu cazare, masă și transport. Totodată, cheltuielile legate de pregătirea profesională și lingvistică a participanților la Program pe teritoriul Moldovei vor fi acoperite din contul mijloacelor Programului de promovare a exportului moldovenesc gestionat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Cheltuielile de transport în Germania vor fi achitate de întreprinderile respective, ale căror manageri participă la Programul de perfecționare.

Din momentul lansării Programului în 2009 și pînă la finele anului 2016, la el au participat peste 270 de manageri. Peste 60 la sută dintre participanți au stabilit și dezvoltă diverse relații comercial-economice cu partenerii germani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?