X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Specificul împrumuturilor acordate de organizațiile de microfinanțare

30 aug. 2017,, 09:12   Economie
2230 0

Peste 40% din împrumuturile acordate de către organizaţiile de microfinanţare din Moldova nu sînt asigurate cu gaj.

După cum a relatat într-un interviu directorul Direcţiei generale plasamente colective şi microfinanţare din cadrul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Alina Cebotariov, din totalul împrumuturilor acordate - 38% sînt oferite pe termen scurt, dintre care 44% nu sînt asigurate cu gaj, iar pentru cele de la 1 an pînă la 5 ani, acest indicator este de 30%.

"Totodată, pe măsura creşterii termenului de acordare mai mult de 5 ani şi, respectiv, a valorii acestora, doar 7% nu sînt acoperite cu gaj, de altfel o tendinţă similar menţinută faţă de anul 2015", a spus ea, menţionînd că organizaţiile de microfinanţare independent aplică politici de gestiune a portofoliului, asigurîndu-şi riscurile de nerambursare a împrumuturilor acordate pe măsura creşterii termenului de scadenţă a acestora.

Caracterizînd tendinţa în creştere a numărului companiilor de microfinanţare, în CNPF au atras atenţia asupra faptului că factorii de bază care duc la apariţia lor sînt cadrul legal actual foarte liberal, care nu conţine careva reglementări prudenţiale sau neprudenţiale, simplitatea iniţierii afacerii date, şi, nu în ultimul, rînd profitabilitatea desfăşurării acestei activităţi, cu o rentabilitate a activelor de circa 10% şi o rentabilitate a capitalului de 27%.

Potrivit ei, primele 10 entităţi care deţin o cotă de 77% din totalul împrumuturilor acordate pe sistem sînt reprezentate de către societăţi care prestează inclusiv servicii de leasing financiar, pun la dispoziţie împrumuturi ipotecare, precum şi credite asociaţiilor de economii şi împrumut. Media unui împrumut este de circa 300 mii lei.

"Pe de altă parte, există alte 106 organizaţii de microfinanţare, a căror cotă pe piaţă reprezintă doar 23%, valoarea medie a unui împrumut fiind de circa 30 mii lei. Din datele financiare statistice prezentate de către aceste companii, cel mai mic împrumut este de circa 700 lei", a conchis Alina Cebotariov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?