X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Deputat: Nicolae Timofti urmărește destabilizarea situației în Moldova

28 iun. 2013,, 04:16   Politică
7018 3
Foto: omg.md
Declarația a fost făcută joi, 27 iunie, în plenul Parlamentului de deputatul PCRM, Anatolie Gorila, în cadrul dezbaterilor pe marginea ratificării ”Tratatului între Republica Moldova şi România privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră”, semnat în anul 2010, de Premierul Vladimir Filat și ministrul Afacerilor Externe al Romîniei, Teodor Baconschi.

”De ce acest document, care timp de trei ani a stat prin sertare, apare astăzi, în timp ce avem o situație tensionată cu Transnistria? Întrebarea este cine este interesat de apariția acestui tratat astăzi, cînd situația este tensionată? Găsim cine este inițiatorul discuțiilor – președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Iată cine este cel mai mare provocator al situației”, a declarat deputatul.

Sursa citată amintește că ”trei ani toți au uitat de acest document, care, recunosc, a fost elaborat de noi”. ”Dar, atunci, noi am pus o condiție Romîniei – să recunoască frontiera, să facem demarcarea, să semnăm inițial Tratatul politic de bază și Tratatul de frontieră. Dar, cei de la București, au spus că nu o recunosc, au spus deschis”, a mai specificat Gorilă.

Potrivit deputatului, în acest caz ”este vorba despre vînzare de țară”. ”Este o situație similară cu Georgia, acolo la fel, au fost făcute declarații provocatoare, ministrul Apărării se bătea cu pumnul în piept că va cîștiga războiul. Și am văzut consecințele. De aceea, vă propunem să amînăm ratificarea, nu este timpul acum. Trebuie să liniștim spiritele, să rezolvăm problemele pe segmentul transnistrean. În caz contrar, să vedeți ce tratat va semna Transnistria”, a mai atenționat Anatolie Gorilă.

După trei ani de la semnarea ”Tratatului între Republica Moldova şi Romînia privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră”, de către Premierul Vladimir Filat și ministrul Afacerilor Externe al Romîniei, Teodor Baconschi, documentul a fost inclus pentru ratificare pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului din 27 iunie curent.

Mai mulți deputați au specificat că ratificarea acestui document este alogică și în defavoarea Republicii Moldova, pentru că Romînia continuă să refuze semnarea Tratatului politic de bază și a Tratatului de frontieră, prin care să recunoască existența hotarului cu țara noastră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?