X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Deputații au votat Tratatul privind regimul de frontieră între Moldova şi România (VIDEO)

27 iun. 2013,, 14:11   Politică
4165 2
Foto : noi.md
Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege ce vizează Tratatul privind regimul de frontieră între Moldova şi România. Documentul a fost semnat de fostul prim-ministru moldovean Vlad Filat şi ministrul de externe român, Teodor Baconschi, pe 8 noiembrie 2010, relatează NOI.md.

Tratatul stabileşte modul în care va fi marcată frontiera pe teren, dar şi colaborarea dintre vameşi şi poliţia de frontieră. Atît PCRM, cît și PL au îndemnat deputații să nu ratifice tratatul. „Ce fel de regim de frontieră, dacă 20 de ani de zile Republica Moldova există ca stat independent? Consider că Parlamentul nu este în drept să-l ratifice, fiindcă este neconstituțional. Odată ce o să-l semnați, eu voi sesiza Curtea Constituțională”, a amenințat liderul PL, Mihai Ghimpu.

În același timp, membrii PCRM, de asemenea, au solicitat deputaților să nu ratifice acordul pînă cînd nu va fi rezolvată problema cu Transnistria.

“Haideți să hotărîm problema care a apărut între Chișinău și Tiraspol. Dacă nu, o să vedeți ce tratat o să facă mîine Transnistria”, a avertizat deputatul PCRM, Anatol Gorila.

“Știți foarte bine că acest tratat riscă să nu intre în vigoare, căci partea română nu o să-l ratifice. De ce aveți nevoie de aceasta, ca să fie o bifă în fața cetățenilor?” a spus deputatul Grigore Petrenco. La rîndul său, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a spus că, în comparație cu PCRM și PL, PD își dorește ”frontieră legiferată” cu România.

După circa o oră de discuții, proiectul de lege a fost votat în prima lectură. Documentul mai prevede crearea unei comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră, modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate etc.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?