Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Nepoții noștri vor fi robi digitali… dacă ne vom relaxa

28 aug. 2017,, 11:52   Societate
18257 2

Tehnologiile moderne de control asupra omului ar putea să transforme societatea într-un lagăr de concentrare digital.

Cu fiecare secundă, omul devine tot mai puțin liber. Au trecut de mult timpurile cînd viața privată era un fel de tabu. Vestita expresie engleză „Casa mea – cetatea mea” și-a pierdut deja actualitatea. Întreaga viață – de la serviciu, stradă, restaurant, teatru pînă la dormitorul nostru – acum se află în centrul atenției.

Noi nu ne putem ascunde nicăieri de milioanele de camere de supraveghere și gadget-urile care înregistrează și expediază informația despre noi centrelor imense de date, unde fiecare persoană are o mapă aparte, care își așteaptă timpul. Deja nu ne mai miră că sîntem urmăriți de propriile device-uri și instalații casnice – de la televizoare și tostere pînă la radio-dădace și becuri. Ne-am obișnuit cu noua realitate.

Puțini dintre noi se gîndesc: cu ce scop se fac toate acestea? Cine și cu ce scop creează și stochează masive enorme de informații despre un om obișnuit, de care nu depinde nimic? Uneori ni se explică că aceasta se face pentru ca la o persoană concretă să ajungă informația despre mărfuri, servicii și știri, ca să nu se înece într-o mare de informații inutile. În mare parte așa și este. Acest business ocupă un segment semnificativ în economia digitală. Însă scopul principal este totuși altul.

În realitate, în prezent are loc procesul de creare a unei noi societăți din oameni de rasă și culoare medie a pielii (de tip egiptean), de religie medie, ambigeni, conduși de o parte a populației de culoare albă, care pretind a fi „rasa superioară”. Scopul actualei invazii a imigranților în Europa este genocidul și epurarea fenotipului popoarelor europene (codului genetic al diferitor naționalități). Metodele de atingere – amestecul abuziv prin violență, presiune, măcel, teroare și totalitarism. Desigur, majoritatea oamenilor se vor opune acestor schimbări, iar pentru a obține controlul total, transformîndu-i într-o turmă fără grai, ce se supune ordinelor, este nevoie de o informație completă nu doar despre ceea ce fac, dar și despre ce gîndesc. E nevoie de un control total. Anume în această direcție este îndreptat întregul proces tehnologic.


Un exemplu elocvent de invazie în viața privată și colectare a informației cu caracter personale sînt acțiunile autorităților din Germania, care au adoptat o lege care le conferă polițiștilor dreptul de a sparge dispozitivele persoanelor bănuite de săvîrșirea unor infracțiuni, și nu doar a acelora suspectați de terorism. Noua versiune a softului pentru readresarea telecomunicațiilor din Germania (RCIS) va fi pusă în funcțiune pînă la finele anului 2017. Spre deosebire de prima versiune, RCIS 2.0 nu se limitează la supravegherea calculatoarelor, ci poate fi utilizată și pe dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, iOS și Blackberry. Aceasta eludează criptarea, inclusă în asemenea servicii ca WhatsApp și Telegram, sparge telefoanele și citește mesajele de la „sursă” de pe ecranele utilizatorilor.

Documentul publicat demonstrează că Serviciile de Securitate ale Germaniei au elaborat un soft pentru supraveghere FinSpy în calitate de copie de rezervă, în cazul în care sistemul RCIS va fi publicat sau compromis. Aplicația poate depăși cadrul legal existent în Germania. O parte a FinFisher, elaborată de Gamma International din Munich, permite înregistrarea la distanță a apelurilor și mesajelor de pe telefon, atît în SMS obișnuite, cît și alte servicii de mesagerie – precum și să includă microfonul și camera, să identifice și să urmărească dispozitivul în regim de timp real.

Este curios faptul că elaborarea RCIS 2.0 a început la începutul anului 2016, cu mult timp înainte de inițiativele de adoptare a acestei legi. Cu alte cuvinte, Serviciile de Securitate exercită o anumită presiune asupra legalității tehnologiei, pe care o elaborează deja. Așadar, întîi elaborează tehnologiile, ca apoi să încerce să le legalizeze. Aceasta denotă faptul că discuțiile privind securitatea nu sînt un factor de bază la adoptarea legilor de acest fel. Tehnologiile sînt elaborate în alte scopuri. Potrivit lui Edin Omanovic, din cadrul OND Privacy International, asemenea legi vor fi adoptate în curînd și în alte țări – Marea Britanie, Austria, Italia, Franța. În prezent, aceste țări se ocupă cu spargerea, dar deocamdată nu au legalizat această activitate. Osmanovic, de asemenea, face publice date privind abuzul utilizării unor asemenea tehnologii, ca și în cazul urmăririi FinSpy pentru atacul asupra oamenilor legii și avocaților din Bahrein. Totodată, asemenea tehnologii sînt proiecte comerciale și pot ajunge în mîinile oricui este capabil să plătească bani.

Adiţional la aceste tehnologii, potrivit The Associated Press, autorităţile germane au lansat şi testarea timp de jumătate de an a tehnologiei identificării automate a feţelor la Gara din Berlin. S-au găsit şi 200 de voluntari, care au acceptat să participe la acest test, legalitatea căruia generează dubii mari din partea juriştilor şi apărătorilor drepturilor omului. Preşedintele Asociaţiei Barourilor din Germania Ulrich Schellenberg a declarat: „Nu tot ce e posibil din punct de vedere tehnic, putem implementa în societate”. Şi acesta este cel mai puțin dur comentariu.

Urmărirea persoanelor şi colectarea datelor personale sînt practicate nu doar de organele securității naţionale ale ţărilor, dar şi de toţi acei care au această posibilitate. Recent, cercetătorii securităţii Goggle au depistat un program spyware foarte complicat, specializat în sustragerea datelor utilizatorilor, care se pare că a fost elaborat de către o companie din Israel. Google afirmă că acest spyware, denumit Lipizzan, a fost elaborat de către start up-ul izraelian „Equus Tehnologies”, ce reprezintă „soluţii inovative pentru organele de drept, serviciile speciale şi organizaţiile securităţii naţionale”. Precum a comunicat Google, Lipizzan este un produs de spionaj, capabil să urmărească şi să extindă poşta electronică a utilizatorului, SMS-urile, locaţia, apelurile vocale şi mass-media. S-a declanşat un scandal, în care „Equus Tehnologies” a preferat să păstreze tăcerea.

Dincolo de ocean, asemenea tehnologii au ajuns şi mai departe. Potrivit The Washington Times, poliţia americană a fost dotată cu tehnologia sistemului de supraveghere, care cu ajutorul Google Earth colectează şi înregistrează informaţia în timp real, iar ulterior permite tracker-elor să o deruleze înapoi, să apropie şi să cerceteze anumite locuri într-un moment anumit. În prezent, acest sistem este deja testat pe străzile din Baltimor şi Dayton. Sistemul poate supraveghea toate acţiunile voastre zilnice, cum vă deplasaţi, cu cine vă aflaţi, ce locuri vizitaţi şi cît timp staţi acolo. Potrivit Centrului de Raportare şi Cercetări (CIR), softul foloseşte tehnologia identificării feţelor, ce permite sistemului să identifice persoanele, aflate în bazele de date. Acesta a fost numit „Ochiul lui Dumnezeu” sau „Ochiul atotvăzător”.

Însă un control adevărat şi total asupra omului, în regim real, în prezent poate fi obţinut doar prin implantarea cipului în organism, care poate efectua un spectru larg de acţiuni, de la identificare pînă la urmărire şi control la distanţă a acţiunilor persoanei (această posibilitate este negată de către autori). În prezent, un număr mare de companii se ocupă cu cipizarea în masă a angajaţilor lor. Suedia, Belgia, Cehia se află în avangarda acestui proces. Inginerul-programator al companiei de producere a cipurilor Sutra Bengtson a declarat că peste 10 ani cipizarea va deveni un proces firesc, iar oamenii fără cipuri vor fi marginalizaţi. Totodată, oamenilor care nu suspectează nimic, cu ajutorul presei de buzunar, li se vor explica „toate avantajele şi comoditatea” noului sistem.

În SUA, cipizarea a căpătat deja amploare. Un număr mare de companii şi firme, sub ameninţarea concedierii, implantează cipuri angajaţilor săi. De cipizarea angajaţilor se ocupă aşa giganţi ca Federal Express, General Electric, IBM, Microsoft etc. Comandamentul Forţelor Navale ale SUA (Unites States Navy) a declarat că le va implanta cipuri tuturor militarilor. Publicaţia USA Today afirmă că peste cîţiva ani, toţi americanii vor fi cipizaţi în mod obligatoriu, fapt ce generează proteste nu doar din partea organizaţiilor creştine, care au lansat pe reţelele de socializare o campanie de boicotare a cipizării.

Dar nici cipizarea totală nu este apogeul controlului asupra omului. Potrivit publicaţiei ANIMEDIA, în prezent, Guvernul SUA se află în pragul creării tehnologiei de citire a gîndurilor. Utilizînd un algoritm deştept, operatorul poate afla ce gîndeşte omul în orice moment, chiar şi ordinea apariţiei unei idei. După scanarea creierului subiectului, cercetătorii au putut prezice intenţiile definitive, bazate doar pe datele creierului. Aceste studii urmează a fi testate, în primul rînd, în sistemul american de drept. Este curios faptul că asemenea cercetări au fost efectuate de CIA încă din 1955. Avînd în vedere legile adoptate în SUA privind admisibilitatea supravegherii în masă a cetăţenilor, colectării şi păstrării datelor cu caracter personal, codificarea drepturilor forţelor militare din SUA de a reţine cetăţenii SUA pe un anumit timp fără proceduri judiciare şi practica respingerii de către Senat a oricăror rapoarte privind torturile celor reţinuţi, metoda de citire a gîndurilor îi va permite Guvernului SUA să prea controlul asupra oricărui cetăţean şi să-l judece chiar pentru gîndurile lui în baza concluziilor softului de pe calculator.

Omenirea a ajuns în pragul reformatării complete şi divizării într-o turmă controlată şi dirijată şi un grup mic de elite, care va fi acea care va conduce această societate. În realitate, era digitală aduce omenirii în loc de prosperitate o robie digitală cu pierderea totală a personalităţii fiecărui membru al societăţii. Iar toţi acei care nu vor fi de acord, vor fi exterminaţi prin cele mai barbare metode fără şanse. În actualul ritm de dezvoltare a tehnologiilor, Pămîntul nostru pare atît de mic, încît va fi imposibil să găseşti un adăpost pentru o viaţă liniştită. În spatele lozincilor democraţiei şi drepturilor omului, societate umană intră în ultima fază a dezvoltării sale – lagărul de concentrare digitală.

Sîntem de acord cu asta?

Articol bazat pe materialele presei străine

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?